Magyarország

2010.10.23. 18:20

OKTÓBER 23. - Jerzy Buzek: A magyar nép 1956-ban a szabadságot választotta

<p>A magyar nép 1956-ban a szabadságot választotta, a forradalom hősei pedig minden európai polgár érdekében harcoltak - mondta október 23-i ünnepi beszédében Budapesten az Európai Parlament elnöke szombaton.</p>

Jerzy Buzek szerint 1956-ban bebizonyosodott, hogy a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok nem elvont fogalmak, hanem olyan értékek, amelyekért a magyarok harcoltak. A lengyel politikus fejet hajtott a forradalom áldozatai, bebörtönzöttei és a hazájukat kényszerből elhagyók előtt.

Hazánk meghozta a szabadságot

1956 egy olyan folyamatot indított el Európában, amely végül meghozta a szabadságot és a kelet-európai országok uniós csatlakozását - mondta Kossuth téri ünnepi beszédében szombaton Jerzy Buzek. Az Európai Parlament elnöke hozzátette: a jövőt védelmezzük azzal, hogy emlékezünk a múltra. Magyarország 54 éve egyedül maradt, ám mára egy 27 demokratikus országot alkotó közösség tagja.

2011 különleges év lesz Európa számára, amelynek első félévében Magyarország látja el a soros elnöki teendőket - mondta Jerzy Buzek. Az Európai Parlament elnöke szerint nehéz időket élünk, és olyan problémákat kell megoldani, mint a gazdasági válság hatásainak leküzdése, a klímaváltozás, az energiabiztonság és a romló demográfiai helyzet. Magyarország fogja meghatározni az irányt - tette hozzá Jerzy Buzek. A lengyel politikus úgy fogalmazott: a mostani generáció feladata meghatározni, hogyan nézzen ki a XXI. század Európája és a világ.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!