Magyarország

2010.10.28. 19:50

Több mint 7 hónapja vár új szívre a 6 éves Máté - RTL

<p>Mégsem keresnek Olaszországban donorszívet a 6 éves Máténak, akit már 226 napja műszívvel tartanak életben - hangzott el az RTL híradójában. Legutóbb egy 5 éves kisfiún hajtottak végre szívátültetést, neki Olaszországból hoztak beültethető szervet.</p>

A most szívtranszplantációra váró gyerekek viszont nem számíthatnak erre, mert előbb Magyarországnak is adnia kell szervet Olaszországnak, csak azután segítenek majd újból. Más országgal pedig még semmilyen megállapodásunk nincs.

Máténak több mint 7 hónapja nem találnak donort. Mamája azt mondta az RTL-nek: nagyon örül minden estének, hogy egy nap gond nélkül eltelt. Reggel viszont fél, hogy egy pillanat alatt végzetes dolog történhet.

Olaszországból a kisfiú nem számíthat új szívre, ezért a szervkoordinációs iroda 22 másik európai országot is értesített arról, hogy sürgősen szükség van donorszervre. Mivel azonban Magyarországnak egyelőre semmilyen megállapodása nincs más országokkal a donorszervek cseréjéről, csak akkor kaphat szervet, ha az adott országban nincs olyan beteg, akinek azt beültethetnék. Akkor is csak közeli országból fogadhatnak szervet, ugyanis 4 órán belül újra kell indítani.

7 uniós ország az eurotranszplant nevű szervezeten keresztül cserél donorszerveket. Közös listájuk van, így egy-egy betegnek egyszerre 7 országban keresnek megfelelő donort. Elképzelhető, hogy Magyarország is csatlakozik ehhez a szervezethez.. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban azt mondták, minderről hamarosan döntenek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!