Magyarország

2010.10.30. 05:40

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás - Egy órával többet alhatunk

<p>Megkezdődik a téli időszámítás hétvégén. Az órákat szombatról vasárnapra virradóra hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani. Ezzel véget ér a nyári időszámítás, amelynek köszönhetően körülbelül 6 milliárd forinttal csökken a számítások szerint az ország éves villanyszámlája.</p>

Tari Gábor, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. vezérigazgatója szerint egy év alatt körülbelül 120 GWh-val kevesebb energia fogy, ami egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg.

Minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. A módszert egész Európában egységesen alkalmazzák, lényege, hogy a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - egybeesik a természetes nappali világosság idejével, kevesebbet kell a lámpákat használni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!