Magyarország

2010.10.09. 12:24

VÖRÖSISZAP - Már befejeződött Kolontár kiürítése

<p>Teljesen befejeződött Kolontár kiürítése, a településen már csak rendőrök, katonák és katasztrófavédelmi szakemberek vannak - mondta el a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, a helyszíni mentés szóvivője.</p>

Az emberek saját autóikkal, illetve erre a célra odaküldött Volán buszokkal utaztak el. Azoknak, akik nem tudtak rokonokhoz vagy barátokhoz menni, Ajkán alakítottak ki befogadó állomásokat. Ezeken a helyeken a Krízis Intervenciós Csoport önkéntes pszichológusa és gyerekekkel foglalkozó szakemberek várják az odaérkezőket. Dobson Tibor adatai szerint kevesebb mint százan vették igénybe ezt a lehetőséget.

Kolontár kiürítését amiatt rendelték el, mert az elvégzett mérések és tesztek alapján van reális kockázata annak, hogy az iszaptározó fala bedől, a mögötte lévő anyag kiömlik, és ismét elérheti a lakott területeket. Becslések szerint 500 ezer köbméternyi anyag juthat ki.

A szakemberek felkészültek a másik közeli település, Devecser esetleges kitelepítésére is. Háromszáznál is több katona 127 járművel áll készenlétben. Dobson Tibor azt mondta, hogy az ott élő emberektől egyelőre azt kérik, hogy maradjanak otthon és szükség esetére készítsék össze a legszükségesebb holmikat.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!