Magyarország

2010.11.24. 10:20

A Fidesz szerint csődbe viszik Esztergomot

<p>Csődbe viszi Esztergomot Tétnyi Éva polgármester a Fidesz helyi szervezete szerint, a polgármester adósságrendezési eljárást kezdeményezett ugyanis Esztergom ellen.</p>

Tétényi Éva azonban azt mondja, hogy egy hónap alatt nehéz csődbe vinni egy várost, a tartozások már 2009-ben, Meggyes Tamás idején is fennálltak. Az adósságrendezési eljárás pedig nem csődeljárás, hanem azt a célt szolgálja, hogy a város ismét fizetőképes legyen.

A Fidesz esztergomi szervezetének szerdai közleménye szerint az adósságrendezési eljárás miatt bezárhat a városi kórház, megszűnhetnek középiskolák, zenei- és művészeti képzés és az esztergomi születésűek támogatását célzó Szent Miklós program támogatásai.

A Szent Miklós program a hibás?

Tétényi Éva polgármester a Független Hírügynökségnek az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy egy várost egy hónap alatt nehéz csődbe vinni. A mostani helyzet az előző városvezetésnek köszönhető, ugyanis a fizetési gondokat folyamatosan hitelek felvételével próbálták megoldani, eladósítva így a várost. A hiány, illetve a tartozások már 2009-ben is meg voltak. Az általa kezdeményezett adósságrendezési eljárás nem csődeljárás, hanem éppen azt a célt szolgálja, hogy visszaállítsák a város fizetőképességét.

A megszűnő szolgáltatásokról szóló fideszes állítások valójában fenyegetések. A törvény előírja ugyanis, hogy milyen feladatokat kell mindenképpen finanszíroznia az önkormányzatoknak, ezek között vannak például az iskolák, bérek, segélyek, egészségügyi ellátás is.

A 2005-ben egyébként jó céllal indított Szent Miklós programról pedig kiderült, hogy a program pénzügyi alapjára az előző ciklusban 610 millió forintnyi gyorshitelt vettek fel, 2009 második félévétől viszont leálltak az alapba történő befizetések. Ráadásul erről nem értesítették az érintetteket, vagyis a támogatandó esztergomiakat. A Szent Miklós program helyzetével akkor szembesült a polgármester, mikor nemrég alá kellett volna írni a szerződéseket a támogatottakkal.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!