Magyarország

2010.12.21. 13:46

MSZP: Mától más Magyarország

<p>A sajtót korlátozzák, a munkavállalók megtakarítását államosítják és elköltik - mától tehát más Magyarország - mondta keddi sajtótájékoztatóján az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője.</p>

Szekeres Imre szerint az ország rendkívül kedvezőtlen helyzetbe került az elmúlt hat hónapban és már most látható, hogy jövőre ismét eladósodásra lehet számítani, a nyugdíjrendszer kapcsán pedig káosz fog kialakulni.

Szekeres Imre szerint rendkívül kedvezőtlen helyzetbe került Magyarország az elmúlt hat hónapban, pedig ez nem volt szükségszerű. A Bajnai-kormány idején már elindult ugyanis a stabilizálódás és egyre jobb volt az ország megítélése, az új kormánynak pedig ezt az utat kellett volna folytatnia.

A gazdagoknak szól az adócsökkentés

Ehelyett azonban értelmetlen és kockázatos lépéseket tett - véli a szocialista politikus. Szekeres Imre itt említette, hogy az Orbán-kormány felmondta az Unióval és az IMF-fel a hitelszerződést, a felelőtlen kijelentéseik miatt pedig a forint nagymértékben leértékelődött. Ezután bejelentettek egy 29 pontos tervet, amelyből szerinte csak az adóemelések valósultak meg. Ezt követte egy radikális, csak a gazdagoknak szóló adócsökkentés és a kiesett bevételek pótlása miatt van szükség a magánpénztári megtakarításokra.

Szekeres Imre szerint mindezek után előrelátható, hogy Magyarország 2012-től ismét eladósodik, káosz lesz a nyugdíjrendszer kapcsán és a következő évben rosszabbul fog járni, aki nem keres legalább 300 ezer forintot.

A szocialista politikus szerint most az a kérdés: hogyan tovább. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter - egy korábbi interjúban - ugyanis azt nyilatkozta, hogy 600-800 milliárd forintos kiadáscsökkentésre lesz szükség. Ezek közé sorolta, hogy a munkaerőpiaci alapból 100-120 milliárd forintot, míg a gyógyszerkasszából 110 milliárd forintot vesznek ki. Szekeres Imre szerint ugyanakkor ezek nem jó intézkedések.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!