Magyarország

2010.12.21. 09:26

Év végi összefoglaló: Február

<p>Drágult a közösségi közlekedés, tömeggyilkosságra készült egy egyetemista Budapesten, miniszterelnök-jelölt lett a kerítésébe áramot vezető kesznyéteni férfiből. Egyebek mellett ezek történtek 2010 februárjában.</p>

Áremelésekkel kezdődött a február. Több lett a távolsági busz- és a vonatjegy ára. A vasúti és helyközi buszjegyek 15, a bérletek árai pedig átlagosan 10 százalékkal nőttek. Átlagosan 4 százalékkal drágultak a BKV tarifái, így a jegyek 320, míg a havi bérletek 9800 forintra drágultak. Drágább lett a parkolás is február 1-jétől Budapesten. Többe kerül azóta az ötös, a hatos és a skandináv lottó is. Mindhárom játék 25 forinttal kerül többe.

Hagyó Miklós ügye

Lemondott az egyéni képviselő-jelöltségéről, visszalépett az MSZP fővárosi listájáról és visszaadta fővárosi képviselői mandátumát is Hagyó Miklós. Ezt a volt főpolgármester-helyettes jelentette be, miután tárgyalt a szocialista párt XII. kerületi elnökségével. Az országgyűlési mandátumát firtató kérdésekre Hagyó Miklós akkor azt mondta: megtette, amit a fővárosi MSZP kért tőle. Szerinte az, hogy visszalépett, azt mutatja: nincs takargatnivalója. A politikust májusban gyanúsítottként hallgatták ki, előzetes letartóztatásba helyezték, 2011 februárjáig biztosan ott is marad. A politikust bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják.

A BRFK gazdaságvédelmi nyomozói hat emberrel közöltek újabb gyanúsításokat a BKV-val kapcsolatos büntetőeljárásban február elején. Hárman közülük már régebb óta gyanúsítottai voltak a BKV-ügyeknek, hárman pedig február elején kerültek először a nyomozók elé. A gyanúsítottak között volt Tóthfalusi György, a BKV egykori igazgatósági elnöke, Regőczi Miklós volt értékesítési és kommunikációs vezérigazgató helyettes, Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezető, Horváth Éva - Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes egykori sajtósa - Mesterházy Ernő, és Mátay László, egy kommunikációs cég vezetője. Néhány nappal később Demszky Gábor, Budapest akkori vezetője azt mondta, hogy elismeri politikai felelősségét a BKV-val kapcsolatos ügyekben.

Kiadták Farkas Pétert

Az andorrai hatóságok úgy döntöttek, hogy kiadják MagyarországnakFarkas Pétert, aki korábban egy bírósági tárgyalásról szökött meg, amikor ítéletet hirdettek ügyében. Az olimpiai bajnok és öccse még 2008 novemberében sétált ki a Pesti Központi Kerületi Bíróságról, ahol drog-ügyüket tárgyalták. Mindkettőjük ellen elfogató parancsot adtak ki és elrendelték előzetes letartóztatásukat is. Farkas Károlyt szökése után egy nappal, Vecsésen fogták el. Az olimpikont pedig 2009. december 26-án, egy andorrai szállodában.

Áramot vezetett a kerítésbe

Miniszterelnöknek jelölte az Összefogás Párt Szoboszlai Barnát, aki árammal védte veteményesét és emiatt egy embert meghalt. A kesznyéteni férfi ellen több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyt eljárás. Az Összefogás Párt elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: ha a 67 éves férfi hivatalos jelöltté válik, fel kell függeszteni az összes ellene indított eljárást. Szepessy Zsolt úgy fogalmazott: "ezzel meg tudják menteni a rá váró börtönbüntetéstől." Szoboszlai Barna november végén egy év fogházbüntetést kapott két év próbaidőre felfüggesztve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bíróságon. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész és az ügyvéd egyaránt fellebbezett.

Gipszstukkó esett rá

Megszüntették a nyomozást annak a férfinak a halálával kapcsolatban, akire 2008 augusztusában ráesett egy 8 kilós gipsz-stukkó Miskolc belvárosában. Az indoklás szerint az 1910-ben épült házat az akkori szokásoknak megfelelően építették, a stukkó pedig azért zuhant le, mert a villamosközlekedés rezgéseket keltett, így pedig nincs felelőse a tragédiának. Az elhunyt férfi családjának ügyvédje panasszal élt a nyomozás megszüntetése miatt. A hozzátartozók többmilliós kártérítést követeltek.

Magyar katonák sérültek meg

Két magyar katona sérült meg Afganisztánban egy gránáttámadásban. A két sérültet kórházba szállították, az egyiket megoperálták, társa horzsolásokkal megúszta az esetet. A támadókat elfogták. A magyar kormányszóvivő akkor azt mondta: a merénylet nem befolyásolja Magyarország afganisztáni szerepvállalását, vagyis a katonák maradnak az ázsiai országban.

Ítélet Globex-ügyben

Másodfokú, jogerős ítéletet hirdetett a Globex-ügyben a Fővárosi Ítélőtábla. Postáné Vellai Györgyike 6 év börtönt, Vajda László pedig 4 év börtönt kapott. Ez az ítélet lényegesen súlyosabb, mint a Fővárosi Bíróság 2006 decemberi, 2 és fél éves, illetve 1 év 8 hónapos ítélete, de enyhébb, mint a Fővárosi Ítélőtábla később hatályon kívül helyezett 2008 februári határozata, amelyben a két vádlott 7, illetve 6 évet kapott.

Lövöldözni akart az egyetemista

Huszonkét ember megölésére készült egy fiatal egyetemista Budapesten. Azt tervezte, hogy egy bevásárlóközpontban vagy az egyetemén lövi le áldozatait. Az elmeszakértő szerint már csak napok kérdése volt, hogy a 22 éves fiatalember akcióba lépjen. Az egyetemista vallomásában azt mondta, hogy már többször magával vitte fegyverét az egyetemre, és ő maga sem érti, miért nem gyilkolt. Összesen 22 emberrel akart végezni, mivel minden élet egy-egy szörnyű évét jelenti. A fiatalembert február 13-án előzetesbe helyezte a bíróság.

Botrány az egyetemen

Február közepén nyomozók tartottak házkutatást a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és őrizetbe vették az intézmény rektorát, aki két nappal később előzetesbe is került. A gyanú szerint a rektor a német DHL magyar leányvállalatának vezetőit kereste meg azzal a kitalált történettel, hogy a cég futárai fegyver- és drogkereskedelembe keveredtek, azonban a kapcsolatai révén el tudja simítani az ügyet. Ehhez viszont az kell, hogy a társaság az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazza, illetve néhány vezetőjét váltsa le az általa mondott emberekre.

H1N1 fertőzött csecsemő

Meggyógyult egy H1N1 vírussal fertőzött csecsemő, akinek 27 éves édesanyja januárban belehalt az újinfluenza szövődményeibe. A koraszülött kislányt decembertől a Nyíregyházi Jósa András kórházban kezelték. Az újinfluenzával fertőződött gyermek 1210 grammal született. Nem sokkal később újra kellett éleszteni, állapota hetekig életveszélyes volt. Az inkubátorban eltöltött hetek nem okoztak nála egészségkárosodást. A kislány 27 éves édesanyja még január 13-án meghalt.

Emelekedett az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 0,25 százalékponttal 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az elemzők előzetes várakozásával megegyező döntéssel az addigi legalacsonyabb szintre süllyedt az alapkamat. Áprilisra 5,25 százalékig csökkent az alapkamat és ez így is volt november végéig, amikor a Monetáris Tanács 0,25 százalékponttal 5,5 százalékra, majd decemberben 5,75-re emelte.

Fenyítést kapott és méltatlansági eljárás is indult egy pécsi rendőrnő ellen, aki olyan képeket tett fel korábban egy közösségi portálra, amelyeken rendőrségi felszerelésben - bilinccsel, pisztollyal - pózolt egy férfivel.

Egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság nem jogerősen azt az asszonyt, akinek kétéves kisfiát 2007 nyarán halálra martak a család kutyái. Dominik édesanyja eleinte azt állította, hogy a gyerek séta közben tűnt el a Margitszigeten. Az asszony élettársa pénzbüntetést kapott.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!