Magyarország

2011.03.26. 11:10

Föld Órája: ha túl sok a csatlakozó, összeomolhat a rendszer

<p>A hazai villamosenergia-rendszert irányító Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. vezérigazgatója szerint jó kezdeményezés a Föld Órája, de szerinte másképpen kellene megszervezni az akciót.</p>

Tari Gábor a Független Hírügynökségnek elmondta: ha a hazai összfogyasztáshoz képest este fél 9-kor hirtelen túl nagy arányban csökkenne, majd egy órával később nagyon megugrana az áramfogyasztás, arra az erőművek nem tudnának reagálni, és a teljes hazai ellátás veszélybe kerülne. Bár ez nem fenyeget, szerinte érdemes lenne több szakaszban, eltolva kapcsolgatni a villanyokat.

A Föld Órája akciót szervező WWF, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete mindenkit arra kér, hogy szombaton este fél 9-től egy órára kapcsolja le a világítást. Felmerül a kérdés, vajon hogyan bírja a magyar ellátórendszer, ha egyszerre több százezren vagy akár több millióan állnak le az áramfogyasztással, majd fél 10-kor mindannyian egyszerre veszik igénybe ismét a szolgáltatást.

Az, hogy a Föld Órája akció jót tesz vagy sem, alapvetően attól függ, hányan kapcsolják le, majd fel egyszerre a villanyokat Magyarországon. Ha ez a rendszer összfogyasztásához képest jelentős, például 10 százalékos mértéket képviselne, az már komoly kihívás lenne. A MAVIR-nak minden pillanatban követnie kell a fogyasztást a termelői oldalról, hiszen az ország villamosenergia-ellátásának folyamatosan egyensúlyban kell maradnia. Ha hirtelen egy 10 százalékos változás állna be, akkor ugyanilyen hirtelen kellene az erőműveket lefelé vagy felfelé szabályozni. Ekkora változásra az erőművek képtelenek lennének ilyen gyorsan megfelelően reagálni. Minden attól függ tehát, hogy a villanyok le- és felkapcsolása a teljes fogyasztáshoz képest arányaiban mekkora fogyasztáscsökkenést vagy növekedést jelent -mondta a Független Hírügynökségnek Tari Gábor, a MAVIR Zrt. vezérigazgatója.

Jónak tartja a kezdeményezést

A MAVIR adatai szerint a 2010-es Föld Órája akció alatt egy átlagos szombat estéhez képest nem volt kimutatható az eltérés a villamosenergia-fogyasztásban. Tari Gábor azonban úgy véli, hogy ennek a világméretű akciónak elsősorban nem is az energiamegtakarítás, hanem a figyelemfelkeltés a célja. A vezérigazgató maga is jónak tartja a kezdeményezést, ugyanakkor hozzátette: figyelembe kellene venni a rendszer biztonságát érintő szempontokat is. A Föld Óráját szerinte úgy lehetne megszervezni, hogy a résztvevők nem egyszerre, hanem némileg eltolva kapcsolnák le- és fel a villanyokat. Az egyik megoldás az lehetne, ha óránként változna, mely települések mikor csatlakoznak az akcióhoz. Így a nap folyamán 1-1 százalékos szakaszokban oszlana el a hirtelen áramfogyasztás-csökkenés és növekedés, amihez a rendszer sokkal könnyebben tudna alkalmazkodni és nem jelentene semmilyen veszélyt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!