Magyarország

2011.06.23. 10:53

Segély csak akkor, ha tiszta az udvar, rendes a ház

<p>Miskolc, Tetemvár<strong> -&nbsp;</strong>A miskolci testület által májusban elfogadott, úgynevezett Tiszta udvar, rendes ház rendelet alapján ellenőrizték a segély folyósításához szükséges körülményeket. Kollégáink elkísérték a kommandót!</p>

Sarokkád az udvaron, közvetlenül a latrina mellett. A legyek versenyt repülnek, némelyiknek sikerül besurrannia az ajtót takaró függönyön. Bent azonban nincs mit keresniük, mindenütt tisztaság. A bőrülő - ahogy a háziasszony mondja – családi ajándék, az egyetlen szobájának büszkesége. Meg is van kímélve, de a pici házban egyébként is mindenütt rend uralkodik. Így a szociális osztály munkatársai sem tudnak belekötni semmibe, igaz, nem is akarnak, azt szeretnék, ha mindenütt ilyen higiéniával találkoznának. Egy házzal arrébb azonban a kezdeti lelkesedésük – meg persze a miénk is – megtörik, olyan állapotokat találnak, ami miatt nem javasolhatják az igényelt segély folyósítását.

Mandzák Miklós szociális ügyintézőt és Enyedi Szabolcs közcélú munkást csütörtök reggel kísértük el munkájukba. Feladatuk: a miskolci testület által májusban elfogadott, úgynevezett Tiszta udvar, rendes ház rendelet alapján ellenőrizzék a segély folyósításához szükséges körülményeket. Azaz, hogy a bérpótló juttatást igénylő lakókörnyezete megfelel-e az egészségügyi és higiéniás feltételeknek. Ez a két legfontosabb szempont, a többi körülménnyel sokszor elnézőbbek, hiszen azt már a mélyszegénység okozza.

A Tetemvár két szomszédos házába kísértük el az ellenőröket. Kíváncsiak voltunk a fogadtatásra is. Mikor a tapasztalataikról kérdeztük, azt mondták: előfordul, hogy ellenségesek velük szemben, de mikor kiderül, hogy a segélyről van szó, barátságos lesz a hangulat. Tegnap nem így volt: igaz, az első házban valóban kedves volt a fogadtatás, de a másodikban már volt mitől tartani.

Hogy történt az ellenőrzés?

A két munkatárs először az udvart nézte meg, ott is főleg a latrinát. A segélyt igénylő nőnél mindent rendben találtak, a konyha és szoba is átment a vizsgán. Majd egy kérdőívet töltöttek ki, melyben – többek között – a szemétszállítás módjára kérdeztek rá, illetve arra, van-e háziállata, meg van-e patkány a környéken. Az utóbbi volt, illetve van – érkezett a válasz. De a nő – aki azt kérte, nevét ne írjuk le – azt is elmondta, nem tud mit tenni, ilyen a környék. Ennek ellenére a jegyzőkönyvre az került – persze egyáltalán nem indokolatlanul – a feltételeknek megfelel.



A szomszédból érkezett segítség

A szomszéd azonban nem volt ilyen szerencsés, a két ellenőr azonban igen, hogy komolyabb atrocitás nélkül megúszták az ottani ellenőrzést. Már a lejáratnál kezdődtek a gondok: a lépcső töredezett, szinte életveszélyes. De ez pont az az eset, amelyet a mélyszegénység számlájára írnak. A latrina állapota miatt azonban nem lehettek elnézőek és amiatt sem, amit a házban tapasztaltak: hatan egy levegőtlen szobában, volt aki aludt, volt, aki dohányzott. A füstöt vágni lehetett. Itt már minket sem néztek jó szemmel, főleg azután, hogy kiderült: nem felelnek meg a feltételeknek. Szerintük ez csak időhúzás a hivatal részéről, és dühösen próbálták „meggyőzni” az ellenőröket, hogy náluk minden rendben van. Nem sikerült. Annak ellenére sem, hogy a szomszédból is érkezett segítség... 

Szerencsénk volt – mondta az eset után Mandzák Miklós –, mert most nem volt segélyosztás, akkor ugyanis előfordul, hogy isznak, és agresszívebbek is lehettek volna. Nem beszélve arról – folytatta –, ha összefognak a környéken élők.


Még nem utasítottak el senkit

De mi is ez a Tiszta udvar, rendes ház rendelet? Kérdésünkre Jirkovszkyné Szép Mária, a szociális főosztály vezetője válaszolt: a rendelet június 1-től lépett hatályba és azokra vonatkozik, akik újonnan igénylik a bérpótló juttatást, vagy éppen felülvizsgálják a kérelmüket, vagy szüneteltetés után újrakérik. Erre hat embert foglalkoztat az önkormányzat: három köztisztviselőt és három közcélú munkást. Ők kettesével ellenőrzik a segélyigénylőket. Júliusban csak két pár dolgozik, a harmadik júliustól áll munkába.

Ahol mindent rendben találnak ott a helyszínen felvett jegyzőkönyv visszakerül az ügyintézőhöz, majd megállapítják atámogatást. Ahol gondok vannak ott fénykép is készül és 5 illetve 10 napot kap arra az igénylő, hogy rendet tegyen lakókörnyezetében.

Tapasztalatokról még nem tudott beszámolni a főosztályvezető, mivel – ahogy mondta – még sehol nem telt le a felszólítási idő. Az alig egy hónapos munka alatt – az idő rövidsége miatt – még nem utasítottak el senkit – fogalmazott.


ÉM-NSZR


Sátoraljaújhely - Rendkívüli testületi ülésen döntöttek a rendeletek megalkotásáról, illetve helyben hagyásáról.


Természetbeni juttatásként kapják meg hamarosan a segélyek egy részét Salgótarjánban azok, akik önkormányzati támogatásban részesülnek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!