Magyarország

2011.07.12. 06:48

BorsodChem: próbaüzem az új gyárban

Kazincbarcika - A BorsodChem próbaüzembe helyezte új TDI-2 gyárát.

Kazincbarcika - A BorsodChem próbaüzembe helyezte új TDI-2 gyárát.

Az immár kínai tulajdonú BorsodChem Zrt. próbaüzembe helyezte a kazincbarcikai telephelyen az új TDI-2 gyárát – a Wanhua Industrial Group tavaly ősszel 80 millió eurót bocsátott magyar leányvállalata rendelkezésre az építkezés újraindítására. Az új gyár évente 160 kilotonna névleges gyártási kapacitással rendelkezik, amely további negyven kilotonnával, évi 200 kilotonnára bővíthető, ha a piaci kereslet megkívánja.

A BorsodChem az első számú TDI gyártó lesz

A társaság tájékoztatásából kiderül, a várhatóan mintegy két hónapig tartó próbaüzemi időszak sikeres lezárásakor a BorsodChem teljes TDI kapacitása évi 250 kilotonnára emelkedik, és a vállalat Európa első számú TDI gyártójává lép elő.

A BorsodChem által kifejlesztett magas minőségű technológiát hasznosító új gyár számottevően hatékonyabban működik majd, mint a meglévő TDI-1 üzem. A nyersanyagárak jelenlegi kedvezőtlen alakulása miatt azonban az új gyár csak egy későbbi időpontban működhet teljes kapacitással.

Jelenleg a kazincbarcikai MDI-2 gyárban is átfogó felújítási és fejlesztési munkálatokat végez a BC annak érdekében, hogy a jelenlegi évi 150 kilotonnás kapacitást 240 kilotonnára bővítse. A Wanhua technológiai know-how-jának segítségével e beruházás tovább javítja majd a termékminőséget, az anyagösszetételt és a kiszállítás megbízhatóságát.

Mint megtudtuk, Európában a BC az egyetlen olyan gyártó, amely MDI kapacitását növeli az idei évben, ezáltal az évi 800 kilotonna MDI kapacitással rendelkező Yantai Wanhua Polyurethanes testvérvállalattal együtt a Wanhua csoport a világ harmadik legnagyobb MDI gyártójának tekinthető.

A kazincbarcikai fejlesztési munkálatok lezárása érdekében az MDI-2 gyárban a július 22-i kezdettel hét hétre leáll a termelés.

 

A BorsodChem MDI, TDI, PVC por, vegyipari alapanyagok, speciális vegyszerek és petrolkémiai anyagok egyik vezető európai gyártója. Kiváló minőségű vegyipari nyersanyagokat biztosít számos iparág, így például a járműipar, építőipar, cipő- és ruhaipar, bútoripar, gyógyszeripar és gumiipar számára. Termékeit felhasználják továbbá háztartási műszaki cikkek, üdítőitalok, elektromos berendezések, csomagolóanyagok, festékek és bevonó anyagok gyártása során. A vállalat központja Magyarországon, Kazincbarcikán található, ezen kívül hét országban rendelkezik leányvállalatokkal vagy fióktelephelyekkel. A vállalat 2010-ben 750 millió euró értékesítésből származó nettó árbevételt ért el.

ÉM


Az észak-borsodi kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt. az idei tanév utolsó tanítási napján nagyszabású rendezvénnyel zárta a "2011 a Kémia Nemzetközi Éve" elnevezésű, egész éves programsorozat első hat hónapját.


Európa legversenyképesebb izocianát gyártójává fejleszti a BC-t a Wanhua.


A BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) - amely a kínai Wanhua Industrial Group magyar leányvállalata - kazincbarcikai telephelyen próbaüzembe helyezte új TDI-2 gyárát, miután a Wanhua tavaly ősszel 80 millió eurót bocsátott rendelkezésre az építkezés újraindításához - tájékoztatta a vegyipari vállalat hétfőn az MTI-t.


A vegyipari cégnek a Wanhua Csoportba történő integrációja részeként május 18-tól Li Junyan lett a BorsodChem Csoport pénzügyi igazgatója - tájékoztatta a BorsodChem Zrt. hétfőn az MTI-t.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!