Magyarország

2011.07.17. 10:48

Gyakorlati tanácsok külföldi nyaraláshoz

Miskolc - Általános jó tanács: legyünk óvatosak és körültekintőek külföldi nyaraláunkkor is!

Miskolc - Általános jó tanács: legyünk óvatosak és körültekintőek külföldi nyaraláunkkor is!

Itthon se jó bűncselekmény áldozatává válni vagy valamilyen okból börtönbe kerülni, ám fokozottan igaz ez külföldön, ahol ügyeink intézését vagy az esetleges védekezést a nyelvi akadályok is nehezíthetik, ezért az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata összeírt egy csinos kis listát, mire érdemes odafigyelni külföldi nyaralásunk során.

Legelőször is érdemes megismerni a felkeresendő ország legfontosabb szabályait, szokásait, amelyeket ott tartózkodásunk során célszerű betartani. Igaz a régi figyelmeztetés: ha Rómában vagy, viselkedj úgy, mint a rómaiak! – tehát viselkedésünkkel, öltözködésünkkel is tartsuk tiszteletben a helyi szokásokat.

Legyünk felkészültek!

Elindulás előtt jól tesszük, ha tanulmányozzuk a Külügyminisztérium honlapján megjelentetett, az egyes országokról külön-külön elkészített beutazási feltételeket, konzuli tárgyú tájékoztató kiadványokat. Tanácsos a honlapon szereplő listákból kigyűjteni a felkeresni kívánt országokban működő nagykövetségek, főkonzulátusok, tiszteletbeli konzuli képviseletek címeit, telefonszámait.

Külföldi utazás előtt kössünk utas- és balesetbiztosítást! Soha ne váltsunk pénzt illegális pénzváltóknál, könnyen előfordulhat, hogy hamis bankót sóznak ránk vagy egyszerűen becsapnak – vagy ha csellel nem megy, erőszakkal veszik el értékeinket.

A szállodában – ha arra mód van – használjunk értékmegőrzőt. A szobán kívül soha ne hagyjuk elől az értéktárgyainkat, távozáskor a szoba ajtaját, ablakát mindig zárjuk be. Ha kocsival utazunk, rendelkeznünk kell zöldkártyával és nemzetközi kötelező biztosítással, esetenként nemzetközi vezetői engedéllyel.

A kábítószerrel való visszaélést a világ számos országában eltérően ítélik meg, és néhol nagyon szigorúan büntetik. Nemcsak a kábítószer csempészet tartozik ide, sok helyen a kábítószer még legkisebb mennyiségű birtoklását is ide sorolják. A narkóbűncselekmények igazságszolgáltatási megítélése is különböző: a büntetés a pénzbírságtól a halálos ítéletig terjedhet.

Személyazonosításra alkalmas okmány az útlevél és a személyazonosító igazolvány, ezek valamelyikét külföldön mindig tartsuk magunknál. Ha külföldön elvesztettük vagy ellopták papírjainkat, feltétlenül vetessünk fel erről jegyzőkönyvet a helyi rendőrségen, és ennek birtokában forduljunk az illetékes magyar külképviselethez. A konzul ebben az esetben ideiglenes úti okmányt állít ki, amellyel akadály nélkül haza lehet térni – papírok nélkül azonban ne kíséreljük meg átlépni az országhatárt! – áll az ORFK figyelmeztetésében.

- ÉM-SZP - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!