Magyarország

2011.08.31. 19:20

Államiak lesznek a megyei intézmények

Miskolc, Budapest - Adósságaikkal együtt kerülnek állami kezelésbe a megyei önkormányzati intézmények.

Miskolc, Budapest - Adósságaikkal együtt kerülnek állami kezelésbe a megyei önkormányzati intézmények.

Több mint 740, állami feladatokat ellátó, megyei önkormányzati intézmény kerül vissza - az adósságállományával együtt - 2012. január 1-jével az állam kezelésébe a kormányhivatalokon keresztül - mondta a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár. Szabó Erika szerint az átadás-átvételt előkészítő munkálatok már megkezdődtek, a megyei kormányhivatalok és a megyei közgyűlések vezetőiből, továbbá jogászokból, pénzügyi, gazdálkodási szakemberekből álló, 6-10 tagú bizottságok jöttek létre a megyei önkormányzatoktól az államhoz kerülő intézményi kör eszköz- és vagyonállományának felmérésére.

„A megyei önkormányzatok fellélegezhetnek"

Az érintett intézmények csak átmenetileg kerülnek a kormányhivatalokhoz, a kabinet ugyanis még nem hozott végleges döntést az intézmények működtetésével kapcsolatban - mondta az államtitkár, aki az előzetes adatok alapján arról tájékoztatott, hogy 34 egészségügyi, 475 közoktatási, 132 szociális, gyermekvédelmi és ifjúsági, 77 közművelődési és 25 egyéb intézmény kerülhet a kormányhivatalokon keresztül állami kezelésbe. Hangsúlyozta, ezzel az intézményeket terhelő adósságállomány is átkerül, így „a megyei önkormányzatok fellélegezhetnek", s nem kell aggódniuk sem a dolgozóknak, sem az ellátottaknak. Hozzátette, az átalakítás várhatóan több tízezer közalkalmazottat fog érinteni.

Szerettük volna megtudni, hogy megyénkből mely intézményeket érinti az átvétel, és hogy milyen következményei lesznek a változásnak, de a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatalnál azt a választ kaptuk, hogy az önkormányzati törvény megszületése előtt erről nem nyilatkoznak.

ÉM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!