Magyarország

2011.08.19. 14:41

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének közleménye

Miskolc - "Tisztában vagyok a Magyar Színházi Társaság által felvetett problémákkal. Azonban egy nagy város polgármestereként számos más tényezőt figyelembe kell vennem." - írta közleményében dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Miskolc - "Tisztában vagyok a Magyar Színházi Társaság által felvetett problémákkal. Azonban egy nagy város polgármestereként számos más tényezőt figyelembe kell vennem." - írta közleményében dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere."A döntés sokszor nehéz, felelősségteljes és bizony népszerűtlen is. Éppen ezért, ilyen döntést csak akkor hoz meg egy városvezető, ha nincs más lehetősége. A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója közleményben közölte: ez a döntés elbocsátást nem jelent a színház működésében, csupán a bemutatók átcsoportosítását, vagyis bemutatásuk sorrendjének változását vonja maga után. Vagyis Halasi Imre alkalmazkodott a megváltozott helyzethez, amit ezúton is köszönök neki." - írja a polgármester.

"A miskolci önkormányzatnak a következő hónapokban úgy kell gazdálkodnia, mintha közel kétmilliárd forinttal kevesebb pénze lenne. Fontos tudni, hogy ezt az összeget az önkormányzat nem elvette, hanem zárolta. A pénzek befagyasztása érinti az oktatási intézményeket és a polgármesteri hivatal működését is. Ez utóbbinak 715 millióval kevesebből kell gazdálkodnia. Az 1,7 milliárd bevételhiány először 2010-ben jelentkezett, ezt azonban az előző városvezetés nem vette figyelembe. A jelenlegi városvezetés azonban már nem hagyhatja figyelmen kívül." - reagált dr. Kriza Ákos.

"Természetesen folyamatosan figyeljük, hogyan alakul a bevétel. Ha kedvezőbben alakulnak a pénzügyi folyamatok, akkor leghamarabb a harmadik negyedév, azaz szeptember végén dönthetünk a zárolt összeg, vagy annak részbeni feloldásáról. A zárolás akkor is megszűnhet, ha működési hitelt kap a város. Az erre kiírt közbeszerzési eljárás első fordulója ugyanis részben eredménytelenül zárult. A közbeszerzési eljárást három részre írtuk ki, ebből az egyik sikeres volt, a másik kettőre nem kaptunk ajánlatot a bankoktól. A pénzintézetek azonban jelezték, hogy az őszi időszak kedvezőbb, így a megismételt eljárás sikeres lehet. Ez nem egy rendkívüli eset. Így történt tavaly is. Akkor is csak a második fordulóban lett meg az összeg. A hibát ott követte el az előző városvezetés, és azért került most a város ilyen helyzetbe, mert akkor nem fogták vissza a kiadásokat." - közölte Miskolc első ember.

"A Magyar Színházi Társaság azt írja: "elsorvasztani, lerombolni valamit nagyon könnyű, újraépíteni évtizedeket vesz igénybe". Egyetértek. Nap, mint nap én is és kollégáim is érezzük, mit jelent a semmiből újrakezdeni, pénz nélkül működtetni, előre vinni egy várost. Halasi Imre igazgató azt mondta: bízik abban, hogy az úgynevezett zárolás csak ideiglenes lesz és nem végleges elvonás és amennyiben javul Miskolc költségvetésének helyzete, megkapják a teátrumnak odaítélt pénzt. Miskolc város vezetése azon dolgozik, hogy a zárolást, minél hamarabb feloldhassuk. Hogy a város valóban fejlődhessen az itt élők, az idelátogatók legnagyobb megelégedésére." - zárta dr. Kriza Ákos közleményét.

- Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!