Magyarország

2011.09.09. 08:25

Mérnökök, szakmunkások kerestetnek

Miskolc - A tanévkezdéskor is felmerül, hogy nincs a megfelelő szakra jelentkező pedagógus.

Miskolc - A tanévkezdéskor is felmerül, hogy nincs a megfelelő szakra jelentkező pedagógus.

A hírek szerint nem talál elegendő munkaerőt a környékén a győri Audi gyár, ezért más régiókból kényszerül toborozni. A megyei kormányhivatalban a munkaügyi központtól érdeklődtünk, hogy keres-e itt is munkásokat az Audi és van-e olyan cég, ahova hosszabb időn keresztül nem tudtak megfelelő munkaerőt közvetíteni, illetve melyek azok a szakmák, amelyeket hosszabb időn keresztül hirdetnek betöltésre?

Az Audi aktuális munkaerő-igénye részletesen megtekinthető a saját honlapján, továbbá a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat interneten is bárki által elérhető állásajánlatai között. Jelenleg egyetemi végzettségű munkatársakat keres a cég, főként gépészmérnököket, de kínál állást villamos automatikai mérnöki, logisztikai, szakoktatói pozíciókban is. Ezekről a lehetőségekről munkaügyi kirendeltségeink is tájékoztatást adnak az érdeklődőknek - tájékoztatott a munkaügyi központ.

Keresett szakmák

Van néhány olyan szakterület, amire országosan is, területünkön is nagy a kereslet, de nincs elegendő számú álláskereső a munkaügyi kirendeltségek ügyfélkörében sem. Ezek között kell említeni az Audi által is keresett, logisztikai, gépészmérnöki, villamosmérnöki szaktudással, diplomával – és német, angol nyelvtudással! – rendelkező szakembereket, irántuk megyénk, régiónk nagyobb gyártói is folyamatosan jelzik az igényüket. Ilyenként említhető még a nemzetközi árufuvarozási gyakorlattal, nyelvismerettel rendelkezők iránti kereslet is. A különféle fémipari, vasipari szakmákban (például esztergályos, marós, szerkezeti lakatos, hegesztő) jól képzett, nagy gyakorlattal rendelkező szakmunkások is nagyon keresettek, akikből sokszor helyi szinten nagyobb hiány mutatkozik, nehéz az ilyen munkáltatói igényekre megtalálni a megfelelő szakembert.

Kiemelt szempont

A megfelelő szakmai felkészültséget, a megfelelő munkahelyi tapasztalatot, gyakorlatot egyre több munkáltató kiemelt szempontként kezeli a leendő munkatársak kiválasztásában, amely feltételeknek a pályájuk elején lévő fiatal szakmunkások vagy a hosszabb ideje állástalanságra kényszerült, elbizonytalanodott munkavállalók nehezen vagy sehogy sem tudnak megfelelni. Egy-egy térségben vagy időszakosan nagyobb igény merül fel szakácsok, varrónők, pékek, hentesek iránt is, amire a kért számban vagy a megfelelő gyakorlattal rendelkezők hiánya miatt nem vagy csak hosszabb keresést követően tudnak közvetíteni kirendeltségeink. A tanévkezdés időszakában is felmerül egy-egy helyen, hogy nincs a megfelelő szakra, szakpárra jelentkező pedagógus, vagy mérlegképes könyvelőből, ápolóból, szakápolóból van hiány - tudtuk meg.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!