Magyarország

2012.02.19. 19:34

Hazatértek a romániai hókárosultaknak segítséget nyújtó magyar speciális mentők

Szolnok, 2012. február 19., vasárnap (MTI) – Helyenként 4-5 méteres hóban dolgozva több településen is részt vett a romániai Buzau megye lakóinak megsegítésére indult segélyakcióban a vasárnap hazatért Életjel Mentőcsoport két tagja – közölte a szervezet elnöke az MTI-vel.

Szolnok, 2012. február 19., vasárnap (MTI) – Helyenként 4-5 méteres hóban dolgozva több településen is részt vett a romániai Buzau megye lakóinak megsegítésére indult segélyakcióban a vasárnap hazatért Életjel Mentőcsoport két tagja – közölte a szervezet elnöke az MTI-vel.

    Turi László elmondta: az Erdély Mentőcsoport nevű civil szervezet meghívására a szolnoki székhelyű Életjel Mentőcsoport két, alpintechnikai képzettséggel is rendelkező tagja szerdán érkezett az erős hófúvások miatt elzárt területre. Ők a helyi katasztrófavédelmi felügyelőség irányítása mellett, 16 másik szakemberrel együtt a romániai Buzau megyében összesen öt, a helyenként 4-5 méteres hótorlaszok miatt megközelíthetetlen település lakóinak nyújtottak segítséget.

    A mentési és kárelhárítási akció részeként elsősegélynyújtás, orvosi asszisztensi ellátás, házak tetőszerkezeteinek letakarítása és az elzárt utak felszabadítása volt a feladatuk. Ezen kívül egy tonnányi segélyszállítmányt is vittek a rászorulóknak. Az élelmiszer egy részét az erdélyi unitárius egyház által működtetett Erdélyi Gondviselés Segélyszervezet, másik részét pedig egy székelyudvarhelyi vállalkozó biztosította.

    Mint arról az MTI korábban beszámolt, a Romániát sújtó rendkívüli havazás és hófúvás következtében Vrancea és Buzau megyékben több száz település vált megközelíthetetlenné, a román belügyminisztérium alakulatai napok óta dolgoznak a hó eltakarításán és a nehéz helyzetbe került emberek kimentésén.

    A Romániai Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi önkéntesei a Habitat Románia civil szervezettel közösen és a Kovászna megyei önkormányzat támogatásával Vrancea megyében száz rászoruló családnak nyújtott segítséget a hétvégén. Egyebek mellett a hóolvadás miatt várható áradások idejére összeállított szükségcsomagokat osztottak szét. 

    A segélyszervezet önkéntesei a háromszéki Mikóújfalu polgármesteri hivatalának és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi szervezetének kezdeményezésére vállalkozók és a helyi tanács támogatásával összeállított száz élelmiszercsomagot juttattak el Dumbraveni településre. A Hargita megyei tanács pedig 100 ezer lej gyorssegélyt utalt ki Vrancea megyének.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!