Magyarország

2012.02.09. 19:58

Oszkó Péter: "a Wizz Air igazgatóságában is a Malév megmentésének szükségessége mellett érveltem"

Budapest, 2012. február 9., csütörtök (MTI) - Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint 2010-ben, a Malév visszaállamosításával éppen a légitársaság túlélését és megmentésének lehetőségét biztosították. Közlése szerint minisztersége után kevesebb mint egy évvel ugyan valóban szakmai munkát vállalt egy másik légitársaság, a Wizz Air igazgatóságában, de azóta is folyamatosan a Malév megmentésének szükségessége mellett érvelt.

Budapest, 2012. február 9., csütörtök (MTI) - Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint 2010-ben, a Malév visszaállamosításával éppen a légitársaság túlélését és megmentésének lehetőségét biztosították. Közlése szerint minisztersége után kevesebb mint egy évvel ugyan valóban szakmai munkát vállalt egy másik légitársaság, a Wizz Air igazgatóságában, de azóta is folyamatosan a Malév megmentésének szükségessége mellett érvelt.Oszkó Péter ezt Selmeczi Gabriellának, a Fidesz szóvivőjének nyilatkozatára reagálva mondta el az MTI-nek, hozzátéve: "minden olyan vád, ami azzal illet, hogy bármi közöm lenne a légitársaság csődjéhez, épp azt a tényt hagyja figyelmen kívül, hogy a visszaállamosítás nélkül már 2010-ben összedőlt volna a Malév".

A Fidesz szóvivője szerint Oszkó Péter volt pénzügyminiszter közvetlenül is hasznot húzott "a nemzeti érdek elárulásából", kiderült ugyanis, hogy csaknem egy éve "a Malévet feljelentő cég igazgatósági tagja, amit mélyen elhallgatott".

Selmeczi Gabriella ezt azután közölte az MTI-vel, hogy Michael O Leary, a Ryanair vezérigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján egyebek mellett arról beszélt: agresszív versenyben vannak a másik nagy fapados légitársasággal, a Wizz Airrel. Hosszasan ismertette a Wizz Air eredményeit összehasonlítva a Ryanairével. Az újságíróknak egyúttal kiosztották a Jerseyn bejegyzett Wizz Air Holdings Plc 2011. március 31-én zárult üzleti évének beszámolóját, amelyből kiderül, hogy Oszkó Péter volt pénzügyminisztert 2011. április 7-én nevezték ki a társaság igazgatóságának tagjává.

A Fidesz szóvivője erre reagálva azt közölte az MTI-vel, hogy "most már érthető, miért hisztériázott Oszkó Péter a Malév csődje körül kialakult vitában". Mára bebizonyosodott - írta közleményében Selmeczi Gabriella -, hogy nem elég, hogy a cég visszaállamosításánál sorozatosan olyan döntéseket hoztak, melyek nyomán az Európai Bizottság határozata ellehetetlenítette a Malév működését. Kiderült ugyanis, hogy Oszkó Péter csaknem egy éve "a Malévet feljelentő cég igazgatósági tagja, amit mélyen elhallgatott" - tette hozzá.

Oszkó Péter megítélése szerint viszont a légitársaság 2012-es csődje a Fidesz kudarca. Az MTI megkeresésére nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy maga a jelenlegi kormány is elismerte a Malévről kiadott Fehér könyvében, hogy az előző kormány már 2010 áprilisában előkészítette azt a koncepciót, amelynek alapján meg lehetett volna menteni a Malévot. Ennek a megvalósításával a jelenlegi kormány vallott kudarcot - jelentette ki Oszkó Péter. 

"Ennek alapján engem azzal vádolni, hogy bármilyen módon szándékosan húztam volna hasznot a Malév gondjaiból, nyilvánvaló abszurditás" - fogalmazott. Hozzátette: minisztersége után kevesebb mint egy évvel valóban szakmai munkát vállalt egy másik légitársaság igazgatóságában, de azóta is folyamatosan a Malév megmentésének szükségessége mellett érvelt.

Oszkó Péter hangsúlyozta: a Wizz Air igazgatóságába korábbi miniszteri munkájától teljesen függetlenül, több jelölt közül kiválasztva, szakmai alapon került be, iparági, régiós és pénzügyi ismeretei alapján. A Wizz Air igazgatósági tagjaként semmilyen módon, sem korábban nem foglalkozott, sem most nem foglalkozik a Malév ügyeivel - jelezte.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!