Magyarország

2012.03.09. 16:16

Átadták a kaposvári kórház új épülettömbjét

Kaposvár, 2012. március 9., péntek (MTI) - Átadták a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház új épülettömbjét pénteken; az eseményen Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára kiemelte, hogy az egészségügyben rövidebb várólistára, jobb ellátásra, gazdaságosabb és hatékonyabb működésre van szükség, s ebben Kaposváron sokat segít ez a beruházás.

Kaposvár, 2012. március 9., péntek (MTI) - Átadták a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház új épülettömbjét pénteken; az eseményen Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára kiemelte, hogy az egészségügyben rövidebb várólistára, jobb ellátásra, gazdaságosabb és hatékonyabb működésre van szükség, s ebben Kaposváron sokat segít ez a beruházás.

    Az államtitkár azt mondta, hogy a fejlesztésre okkal lehet mindenki büszke a városban.    

    A központosított gazdasági, logisztikai, diagnosztikai, valamit járó- és fekvőbeteg-ellátó egységeknek helyet adó, most elkészült északi tömb, valamint az intézeti gyógyszertárat, a központi laboratóriumot, az izotóplaboratóriumot, a 20 ágyas nefrológiai osztályt és az országos vérellátót befogadó - a múlt év októberében átadott - diagnosztikai épület átadásával lezárult az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló, mintegy 12 milliárd forintos infrastruktúrafejlesztés első üteme.

    Molnár Ágnes beszédében rámutatott arra: nem elég valami újat kitalálni, szemléletet és gyakorlatot kell váltani.     "A Semmelweis-terv révén precíz diagnózist kaptunk az ország egészségügyi helyzetéről" - mondta, hozzátéve: ismert az egészségügyi ellátással szembeni elvárás is. E szerint az ellátás "legyen szakmailag magas színvonalú, a hozzáállás emberségesen segítő és a környezet megnyugtatóan professzionális" - sorolta az államtitkár, aki úgy vélekedett, hogy ennek a megfelelő eszközökkel - közvetlen állami jelenlét, térségi ellátórendszer szervezése, korszerű járóbeteg-ellátás, világos szintek és gyorsabb betegutak - eleget tud tenni egy kórház vagy rendelő. 

     Kitért arra is, hogy 2011 és 2013 között az Új Széchenyi Terv keretében összesen több mint 130 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre egészségügyi fejlesztésekre. Az ellátás biztonsága és minősége érdekében folyamatosak az új pályázati lehetőséget - jegyezte meg Molnár Ágnes.

    Repa Imre professzor, a kórház főigazgatója beszédét azzal kezdte: "mertünk nagyot álmodni, és kimondani, az eddigi körülmények nem megfelelőek". Mint hozzátette, ezért fogtak bele a fejlesztésbe a múlt év januárjában, célként azt megfogalmazva, hogy a magas színvonalú infrastruktúra alapot jelent a minőségi szolgáltatás biztosításához. 

    A Kaposi Mór Oktató Kórház a megye legnagyobb egészségügyi szolgáltatója és foglalkoztatója, a térség egyik legnagyobb kapacitású egészségügyi intézménye, melynek feladata csaknem 400 ezer lakos folyamatos, 24 órás ellátása - emelte ki a főigazgató, aki az egészségügy egyik legnagyobb problémájaként a szolgáltatás hiányát említette, s reményei szerint ezen a helyzeten a Semmelweis-terv változtat.

    A Pólus program keretében megvalósult tömbösített fejlesztés első ütemében csaknem 24 ezer négyzetméter új épület készült el a kaposvári kórházban, amely a beruházás második ütemében további 10 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttessel bővül. Az intézmény dolgozói a beruházás előtt csaknem 100 épületben, öt telephelyen végezték tevékenységüket.

    A projekt 12 milliárd forintot meghaladó összköltségvetéséből a szükséges 10 százalék önerőt 2011. december 31-ig a Somogy Megyei Önkormányzat biztosította. Ez év januárjától az önrész biztosítása az új fenntartó, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) feladata.

    A rendelkezésre álló forrás döntő része - csaknem 11 milliárd forint - építészeti beruházás, ebből a most lezárult első ütem értéke 8 milliárd forint. Műszerekre több mint 800 millió forintot költenek.

    A kaposvári kórházban 812 aktív és 447 krónikus ágyon, 26 aktív és 10 krónikus osztályon, 54 klinikai szakmai profilegyüttes működésével látják el a betegeket. A járóbeteg-szakellátás 123 szakrendelés, szakambulancia és gondozó között oszlik meg.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!