Magyarország

2012.03.05. 16:16

Fegyveres bankrablókat ítéltek el Kecskeméten

Kecskemét, 2012. március 5., hétfő (MTI) - Fegyveres bankrablásért egyaránt hét év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék Fodor András elsőrendű és Luptovics Norbert másodrendű vádlottat hétfőn meghozott első fokú, nem jogerős ítéletében.

Kecskemét, 2012. március 5., hétfő (MTI) - Fegyveres bankrablásért egyaránt hét év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék Fodor András elsőrendű és Luptovics Norbert másodrendű vádlottat hétfőn meghozott első fokú, nem jogerős ítéletében.

    Fodor András, aki az egykor Fiatal Baloldal elnevezéssel működő szervezet kecskeméti elnökségi tagja volt, 2009. szeptember 11-én az ágasegyházi Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetben egy riasztópisztollyal az egyik alkalmazottat arra kényszerítette, hogy átadja a kasszában lévő pénzt. A másodrendű vádlott eközben az épület előtt várakozott. 

    A vádlottak az átadott 1 millió 732 ezer forinttal elmenekültek. A pénz azóta sem került elő. A rablásnál használt, engedély nélkül tartott riasztópisztoly a másodrendű vádlotté volt, ezért őt a vádhatóság lőfegyverrel való visszaélés vétségével is vádolta.

    Lakosné András Ildikó ügyész vádbeszédében hangsúlyozta: fegyveres rablásnak minősül az is, ha fegyvernek látszó tárggyal - például játék pisztollyal - követik el a cselekményt.

    Az elsőrendű vádlottat tettesként, míg a másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás bűntettével vádolta az ügyészség.

    Piegel Zsolt tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor elmondta: a nyomozás során, valamint a bírósági eljárásban Fodor András teljes körű, önmagára is terhelő beismerő vallomása bizonyítást nyert. A vádlott a per korábbi szakaszában a bankrablással kapcsolatban elismerte a bűnösségét, és magára nézve terhelő vallomást tett. Vallomása szerint a rablás után a pénzt eljátszották.

    A másodrendű vádlott nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését. 

    Fodor András a bűncselekmény elkövetése után néhány héttel bement a rendőrségre, az egész bankrablási történetet elmondta, de azt állította, hogy ő nem vett részt benne, csak hallomásból tud róla. A másodrendű vádlottat ezután kommandósok elfogták, majd kiderült, hogy Fodor András nemcsak tudott a bűncselekményről, hanem tevékenyen részt vett benne. Ezután őt is őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték. 2010-ben kiengedték az előzetes fogva tartásból, ezután Ausztriában újabb bűncselekményt követett el, elfogása után átadták a magyar hatóságoknak.

    Fodor András neve korábban a Zuschlag-perben is felvetődött. Az akkor már előzetes letartóztatásban lévő Fodor levelet írt az ügyészségnek, és Zuschlag János elsőrendű, valamint Kullai Tamás hetedrendű vádlottra - akivel együtt volt tag a szocialisták ifjúsági szervezetében - terhelő vallomást tett. A vádhatóság akkor becsatolta a bizonyítási eljárás részeként a levelet, a bírói tanács elnöke azonban nem hallgatta meg a tanúnak jelentkező Fodort.

    Az ügyész az ítélet súlyosbításáért, vádlottak és védőik enyhítésért jelentettek be fellebbezést, ezért a per a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik. Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak a jogerős ítéletig előzetesben maradnak a bíróság döntése értelmében.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!