Magyarország

2012.03.17. 12:46

Külföldi sajtó Magyarországról - Belga lap Orbán Viktor ünnepi beszédéről, amerikai folyóirat a Fideszről

Brüsszel, Washington, 2012. március 17., szombat (MTI) - A nemzeti büszkeség mindenek előtt címmel közölt cikket Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki ünnepi beszédéről a La Libre Belgique című brüsszeli napilap szombati számában.

Brüsszel, Washington, 2012. március 17., szombat (MTI) - A nemzeti büszkeség mindenek előtt címmel közölt cikket Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki ünnepi beszédéről a La Libre Belgique című brüsszeli napilap szombati számában.A középtől némileg jobbra állónak tekintett lap munkatársa, Stéphanie Grofils a cikkben feltette a kérdést: kettős játékot játszik-e a miniszterelnök? Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kedden José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökhöz írt levelében amellett kötelezte el magát, hogy válaszol a bizottság - Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárásokban is jelzett - aggodalmaira. Az ünnepi beszédben azonban a kormányfő "hősnek és Magyarország védelmezőjének mutatta magát a gonosz európai bürokratákkal szemben".

A szerző értékelése szerint Orbán Viktor beszédében számos unióellenes megjegyzést tett, bár ezeket később enyhítette, és "a gonosz szerepét az euróövezeti adósságválságra osztotta".

A cikk idézte Barroso előző nap napvilágot látott véleményét az EU-t a régi szovjet rendszerhez hasonlítókról, és úgy vélte, hogy "tavaly a magyar kormányfő tavaly nem habozott az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlítani".

 

Orbán Viktor ma olyan mértékben uralja Fideszt, hogy abban nincsenek említésre méltó frakciók - írta a Foreign Policy magazin portálján pénteken közölt, Magyarország pitbull miniszterelnöke című terjedelmes blogjában James Kirchick.

"Viktor nagyon eltökélt, és a kemény fegyelem híve. Nem túlságosan valószínű, hogy a Fidesz szétesne" - vélekedett a szerző által megszólaltatott egyetlen amerikai interjúalany, Mark Palmer volt budapesti amerikai nagykövet.

"Egy dologban bírálók és hívek egyaránt egyetértenek: abban, hogy válságban Orbán erősödik. Ez a harcias hozzáállás mély kútforrásokból merít Magyarországon, amely egykor egy hatalmas birodalom fölött uralkodott, és számtalan nemzeti megaláztatást szenvedett el a múlt században" - vélekedett Kirchick, akinek magyar interjúalanyai túlnyomórészt nem a kormány szimpatizánsai közül kerültek ki.

 

 

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!