Magyarország

2012.03.09. 15:39

Országjárás - Bölcsődét és gyermekotthont látogatott Schmittné Makray Katalin

Szombathely, 2012. március 9., péntek (MTI) - Egy bölcsődét és egy gyermekotthont is meglátogatott pénteken Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, aki ezúttal is elkísérte férjét országjárására, melynek Vas megye már a tizedik állomása volt.

Szombathely, 2012. március 9., péntek (MTI) - Egy bölcsődét és egy gyermekotthont is meglátogatott pénteken Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, aki ezúttal is elkísérte férjét országjárására, melynek Vas megye már a tizedik állomása volt.

    Scmittné Makray Katalin a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény Módszertani Központjában, majd Gencsapátiban egy gyermekotthonban tett látogatás.

    A bölcsődében elsősorban arra volt kíváncsi, mekkora igény van a bölcsődei szolgáltatásra, kik veszik azt igénybe, illetve milyen térítési díjakat kell fizetniük a szülőknek.

    Sebestyén Bianka, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a vasi megyeszékhelyen van igény a bölcsődére, amelyet első sorban olyan családok vesznek igénybe, melyekben mindkét szülő dolgozik. Az önkormányzat döntése alapján a bölcsődei ellátásért Szombathelyen a szülők kétharmadának kell majd fizetnie, a térítési díj a jövedelemtől függ, a havi díj terveik szerint átlagosan háromezer forint körül alakul, de ebben nincs benne az étkezés, amelyért legtöbbjüknek jelenleg is fizetnie kell.

    Makray Katalin gyermekjátékokat és mesekönyveket ajándékozott a bölcsőde kis lakóinak, néhány játékot azonnal ki is próbált velük, majd meghallgatta rövid zenés műsorukat.  

    A gencsapáti gyermekotthonban az államfő felesége először a csecsemőotthont kereste fel, később megtekintett egy lakóotthont is.

    A tizenhat férőhelyes csecsemőotthonban jelenleg kilenc gyermek él, de Horváth Artúr igazgató szerint a létszám gyakran változik, néhány hónappal ezelőtt még csaknem százszázalékos volt a feltöltöttség. Az igazgató elmondta azt is: március közepétől a csecsemőotthon körüli kisegítő munkákat, kerti munkát, takarítást közmunkások segítik majd.

    Schmittné Makray Katalin a csecsemőotthonnak pelenkacsomagokat és játékokat ajándékozott. A lakóotthonban, ahol hat gyermek nevelkedik, annyira megbarátkozott egyikükkel, hogy a kilencéves Szabina rögtönzött táncbemutatót is tartott neki.

    A köztársasági elnök felesége megtekintette a nemrég felújított, teljesen átépített Iseumot is, ahol az intézmény vezetője Csapláros Andrea és Sosztarits Ottó régész kalauzolták, bemutatva neki az Isis-kultusz emlékeit.

    Ezt követően az elnöki házaspár közösen vett részt  Tóth Géza olimpiai ezüstérmes sportoló emlékparkjának felavatásán, ahol Scmitt Pál koszorút helyezett el és fát is ültetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!