Magyarország

2012.06.11. 16:36

Iskolai rosszullét - Zárt területté nyilvánították a XX. kerületi iskolát

Budapest, 2012. június 11., hétfő (MTI) - Egyelőre zárt területté nyilvánították azt a XX. kerületi iskolát, amelyet hétfő délelőtt ki kellett üríteni, miután az intézményben több mint húsz diák rosszul lett. Az iskolából több mint ötven gyermeket szállítottak kórházba.

Budapest, 2012. június 11., hétfő (MTI) - Egyelőre zárt területté nyilvánították azt a XX. kerületi iskolát, amelyet hétfő délelőtt ki kellett üríteni, miután az intézményben több mint húsz diák rosszul lett. Az iskolából több mint ötven gyermeket szállítottak kórházba.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: a katasztrófavédelem munkatársai az épületben folyamatosan méréseket végeznek, de továbbra sem mutattak ki rendellenes anyagot a levegőben. Délután a szakemberek az épület szerkezeti elemeit is megvizsgálják, hogy kiderüljön, beszivároghatott-e valamilyen rendellenes anyag, s ha igen, hogyan terjedhetett el.

A szóvivő hozzátette, hogy a katasztrófavédelem munkatársai kedd reggel 6 órakor újra méréseket végeznek.

A tömeges rosszullét miatt a XX. kerületi János utcában lévő iskolát hétfő délelőtt kiürítették; több száz diák hagyta el a Nagy László Általános Iskola és Gimnázium kétszintes épületét. A tűzoltók és a Fővárosi Gázművek szakemberei méréseket végeztek az épületben, de a levegőben semmilyen rendellenes anyagot nem mutattak ki.

A tanulók a déli órákban visszatérhettek az épületbe. Kora délután azonban, amikor felvetődött a szén-monoxid-mérgezés gyanúja, újra kiürítették az épületet; a gyerekeket a szomszédos utcában lévő iskolába vitték át.

Fekete Lászlóné, az iskola igazgatója az MTI-nek azt mondta: egyelőre nem tudni, mikor lesz tanítás újra az intézményben, az a reggeli mérésektől, a szakemberek engedélyétől függ.

Az igazgató arra is kitért, hogy a gyermekek állítólag egy ismeretlen eredetű szagra panaszkodtak, de ennek érdemi okát a szakemberek továbbra sem találják. Az intézményben továbbra is vizsgálatokat végeznek. Fekete Lászlóné hozzátette: úgy tudja, a rosszullétre panaszkodó, illetve a kórházba szállított gyermekek is jól vannak.

Zacher Gábor, az Erzsébet kórház toxikológiai osztályának vezetője az MTI-vel azt közölte: hozzájuk 17 gyermeket szállítottak be, a diákoknál szén-monoxid-mérgezésre utaló tüneteket diagnosztizáltak. A gyermekek állapota oxigénterápiára javult. Többségüket már haza is engedték, három gyermeket tartanak még bent megfigyelésre - mondta a főorvos.

Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház orvos-igazgatója az MTI-vel azt közölte: délután négy óráig a korábbi 19 diák után további gyermekeket szállítottak az intézmény toxikológiai osztályára fejfájás, hányinger, szédülés, enyhe mérgezés tüneteivel. A XX. kerületi iskola tanulói közül 36 gyermek került be a Heim Pál kórházba, állapotuk kielégítő - tette hozzá.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!