Magyarország

2012.06.22. 18:00

Különleges Műveleti Erők - Kiállítás nyílt a Sziklakórház Múzeumban

Budapest, 2012. június 22., péntek (MTI) - A katonaság különleges egységeinek munkáját mutatja be a Sziklakórház Múzeum pénteken megnyílt új kiállítása, a Különleges Műveleti Erők című tárlat, amely a múzeum állandó kiállításába illeszkedik.

Budapest, 2012. június 22., péntek (MTI) - A katonaság különleges egységeinek munkáját mutatja be a Sziklakórház Múzeum pénteken megnyílt új kiállítása, a Különleges Műveleti Erők című tárlat, amely a múzeum állandó kiállításába illeszkedik.Tatai Gábor, a múzeum igazgatója a megnyitón kiemelte, hogy a kiállítás témájával szerettek volna kitörni a múzeum pusztán kórházi jellegéből, hiszen a helyszín a háborús időkben a kórházaknál sokkal komplexebb funkciókat látott el.

Benkő Tibor vezérezredes a különleges műveleti erőkben szolgáló katonák nem mindennapi képességeit hangsúlyozta. Mint rámutatott, ezt az is jól példázza, hogy a jelentkezőknek csupán 10 százaléka felel meg az elvárásoknak. A vezérezredes kiemelte az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar honvédek különleges helytállását, megjegyezve, hogy Magyarországon ennek az alakulatnak a speciális képzése csak néhány éves múltra tekint vissza.

A különleges műveleti erők akciói "titokzatosságuk" miatt mindig igen élénken foglalkoztatják a közvéleményt. Ennek ellenére az emberekben élő kép igen távol áll attól a professzionális katonától, aki képességeit sok gyakorlással, odafigyeléssel, szakmai elhivatottsággal és sokszor nélkülözéssel, kényelmetlenséggel szerezte meg. Szintén kevéssé ismert az a sokoldalúság, kreativitás, bajtársiasság, ami a különleges egységeknél szolgáló sikeres szakembereket, katonákat jellemzi. Ezen szempontok alapján igyekszik bemutatni az elitalakulatokat és munkájukat a múzeum.

Tatai Gábor kiemelte, hogy a különleges műveleti erők munkájának bemutatása több ponton is kapcsolódik a múzeum állandó tárlatához: elsősegélyre, harctéri orvoslásra való kiképzésük, ellenséges területen való túlélésük például teljesen egyértelmű kapcsolódási pont.

A kiállítás nem az egységek kialakulásának történetére összpontosít, hanem életképeket mutat be, köztük például azt a helyzetet, amikor a Bercsényi Különleges Műveleti Zászlóalj Afganisztánban félelmet nem ismerve mentette meg több amerikai katona életét. Látható Otto Skorzeny is, aki 1944. október 15-én Horthy Miklós fiának elrablásával bebizonyította, hogy egy mesterien megtervezett és végrehajtott művelet hogyan befolyásolhatja a történelem alakulását.

Megismerhetik a látogatók a szovjet Specnaz talán legismertebb bevetését, amely során Hafizullah Amint, Afganisztán korábbi elnökét 1979-ben megölték. Afrikai, izraeli, afgán jelenetek után az utóbbi évek talán legnagyobb figyelmet kiváltó akciója is megelevenedik: testközelből mutatja be a kiállítás, ahogyan Oszama bin Laden terrorista vezért pakisztáni búvóhelyén likvidálja az amerikai Seal csoport.

A pénteken nyílt kiállítás fotók mellett - a Sziklakórház Múzeumra jellemző - életnagyságú diorámákban, azaz korhű ruhákba öltöztetett figurákból és eredeti vagy élethű replika tárgyakból összeállított élőképekben mutatja be akció közben a különleges egységeket.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!