Magyarország

2012.06.24. 13:18

LMP: globális kudarc a riói klímacsúcs

Budapest, 2012. június 24., vasárnap (MTI) – Az LMP szerint globális kudarccal végződött a riói klímacsúcs, hiszen nem történt semmi ezen a nemzetközi konferencián – jelentette ki Csiba Katalin, az LMP szóvivője vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Budapest, 2012. június 24., vasárnap (MTI) – Az LMP szerint globális kudarccal végződött a riói klímacsúcs, hiszen nem történt semmi ezen a nemzetközi konferencián – jelentette ki Csiba Katalin, az LMP szóvivője vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.Rámutatott: a konferencia célja az volt, hogy a 20 éve kezdődött riói folyamatot élessze újra. Ennek semmilyen eredménye nem lett, ráadásul most már politikai akarat sincs a megegyezésre – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus kudarcnak nevezte, hogy nem folytatódik sem miniszteri, sem szakmai szinten a tanácskozás, amely így „egy impotens, globális egyezmény lesz”.

A riói tanácskozás egyik fő témája a zöld gazdaság lendületbe hozása volt, amely Magyarország számára az egyetlen út, és versenyképességünket is megteremtené – mondta az LMP szóvivője.

Az ellenzéki politikus szerint Magyarország riói szereplésére a kettős beszéd volt jellemző. Elmondta: Brazíliában meggyőző beszédet tartott az államfő, ám itthonról látszik, hogy ez mennyire hiteltelen.

Az LMP szóvivője szerint Magyarországon szétverték a környezet- és természetvédelmi intézményrendszert, ahonnan folyamatos a pénzkivonás, teljesen használhatatlan a vízügyi igazgatóságok rendszere, a zöldombudsman intézményét pedig „kispadra küldték”.

Csiba Katalin hazugságnak és átverésnek nevezte, hogy Magyarországon közpénzből környezetbarátnak állítják be az atomenergiát, miközben a nemzetközi zöld pártok ezt elutasítják.

Az LMP szerint fenntartható vidék- és földbirtok-politikára lenne szükség. Politikusok és földspekulánsok helyett a családi, helyben lakó gazdálkodóknak kellene juttatni a földeket – hangsúlyozta a párt szóvivője.

Magyarországnak saját érdekében és elhatározásából kellene a zöld gazdaság útjára lépnie, amelyhez nincs szükség nemzetközi egyezményekre – összegezte az ellenzéki politikus.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!