Magyarország

2012.06.11. 15:57

Miniszterelnökség: Mesterházy Attila alaptalanul vádolja Orbán Viktort

Budapest, 2012. június 11., hétfő (MTI) - Alaptalanul vádolja Mesterházy Attila a kormányfőt a nagykanizsai menóra megrongálásával kapcsolatban - reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MSZP elnökének hétfői nyilatkozatára.

Budapest, 2012. június 11., hétfő (MTI) - Alaptalanul vádolja Mesterházy Attila a kormányfőt a nagykanizsai menóra megrongálásával kapcsolatban - reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MSZP elnökének hétfői nyilatkozatára.

A sajtófőnök az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, elfogadhatatlanok az MSZP vádaskodásai és az ilyen eseményeket politikai célokra felhasználni nem ízléses.

Kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök többször világossá tette, hogy a magyar alkotmányos rendszer a kölcsönös tisztelet alapján áll, az emberi méltóságot sérthetetlennek minősíti. Az állam és a kormány alaptörvényi kötelessége minden Magyarországon élő közösséget megvédeni, amellyel szemben uszítanak, vagy amellyel szemben méltatlan bánásmódot helyeznek kilátásba - közölte.

Hozzátette: a miniszterelnök tisztában van azzal, ezek a közösségek rendszeresen és jogosan igényt tartanak arra, hogy amikor őket valamilyen bántalmazás, atrocitás, méltánytalan elbánás éri, akkor a kormányzat, a parlament, a közhatalom azonnal adjon határozott jelzéseket, hogy ezt nem fogadja el és egyértelműen elutasítja. "Ezt a miniszterelnök minden alkalommal maga is megteszi. Mindezek alapján teljesen érthetetlen, milyen alapon vádolja a miniszterelnököt Mesterházy Attila" - zárul a kommüniké. Mesterházy Attila hétfőn közleményében utalva arra, hogy a hétvégén ismeretlenek letörték és elvitték a nagykanizsai zsidó hitközség udvarán található nagyméretű menóra fémágait, úgy fogalmazott: az egyre bátrabb szélsőségesek Orbán Viktortól és a Fidesztől kapják a muníciót, hiszen a kormánypártok nem szavazták meg az MSZP által szorgalmazott gyűlöletbeszéd elleni etikai bizottság felállítását.

A szocialista politikus szerint a Fidesz elemi érdeke, hogy a szélsőségek Magyarországon fennmaradhassanak, megerősödhessenek, velük folyamatosan összejátszik, őket rendszeresen hallgatólagosan támogatja. "Ide vezet a Horthy és Nyirő kultusz kormányzati szintre emelt propagandája, amit a Jobbik és minden más szélsőséges erő azonnal felhasznál" - írta az ellenzéki párt vezetője.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik