Magyarország

2012.07.16. 13:35

A fiatal gazdák hétfőtől négymilliárd forintra pályázhatnak

Budapest, 2012. július 16., hétfő (MTI) - A fiatal gazdák hétfőtől augusztus 16-ig négymilliárd forintra pályázhatnak gazdaságuk elindításához - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a kormányzati hírportálon.

Budapest, 2012. július 16., hétfő (MTI) - A fiatal gazdák hétfőtől augusztus 16-ig négymilliárd forintra pályázhatnak gazdaságuk elindításához - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a kormányzati hírportálon.A kormany.hu szerint azok a 18 és 40 év közötti gazdák indulhatnak a pályázaton, akik először kezdenek gazdálkodni, valamint megfelelő szakmai tudással rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik.

A fiatal gazdák mellett augusztus 15-ig azok a pályázók is beadhatják kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), akik Natura 2000 területek fenntartási terveinek elkészítéséhez kérnének támogatást. Az új pályázaton a költségvetési szervek, a civil szervezetek és a gazdasági társaságok igényelhetnek forrást a mintegy 550 millió forintos keretből.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a Nemzeti Vidékstratégia céljainak megfelelő kritériumrendszert állított össze a pályázóknak. A pályázatok elbírálásakor előnyt élveznek az állattenyésztők és a kertészek, hiszen ezek a munkaigényes ágazatok növelik a foglalkoztatást, és segítik a növénytermesztés és az állattartás felborult arányának helyreállítását. 

Szintén kiemelten kezelik majd azokat a pályázókat, akik vállalják, hogy lakóhelyük a lehető legközelebb lesz a gazdasághoz, illetve azok, akik főállású mezőgazdasági termelők lesznek. Kiemelt figyelmet kap az az ifjú gazda is, aki tanyán, vagy 1000 főnél kisebb lélekszámú településen él. Egy pályázó legfeljebb 12 millió forintot igényelhet. A kérelmeket az MVH-hoz lehet beadni.

A Natura 2000 területek fenntartási terveinek elkészítésére szóló új támogatási pályázaton a költségvetési szervek, a civil szervezetek és a gazdasági társaságok igényelhetnek forrást. A Natura 2000 területeket - amelyek az Európai Unió ökológiai hálózatának részei - a természetes élőhelyek, valamint az állat- és növényfajok védelmében jelölték ki. A pályázat benyújtásának feltétele a Vidékfejlesztési Minisztériumban létrejött szakmai bizottság ajánlása.

Ezek is érdekelhetik