Magyarország

2012.08.31. 13:23

Martonyi János: a Genfest résztvevői az egyetemes testvériségről tesznek tanúbizonyságot

Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - A Genfest nemzetközi ifjúsági világtalálkozó 12 ezer résztvevője az egyetemes testvériségről tesz tanúbizonyságot Budapesten - hangoztatta Martonyi János külügyminiszter az összejövetelt szervező Fokoláre mozgalom képviselőit köszöntő beszédében pénteken a Parlament vadásztermében.

Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - A Genfest nemzetközi ifjúsági világtalálkozó 12 ezer résztvevője az egyetemes testvériségről tesz tanúbizonyságot Budapesten - hangoztatta Martonyi János külügyminiszter az összejövetelt szervező Fokoláre mozgalom képviselőit köszöntő beszédében pénteken a Parlament vadásztermében.Mára globálissá vált a gazdaság, az intézmény- és a jogszabályrendszer, de "a veszély és a kihívás", valamint az utóbbiakra adandó válaszok is, és a válaszadásban a Genfestet szervező Fokoláre mozgalomnak is szerepe van. Ugyanakkor az emberi jogok, a szolidaritás, a testvériség és az erkölcsi normák és értékek is univerzálisak - tette hozzá.

Martonyi János annak a meglátásának adott hangot, hogy a világban az emberi és az állami kapcsolatok szintjén létrejött az ellenszenv, a rágalom, sőt a gyűlölet kultúrája is, ezzel pedig szembe kell állítani a szeretet és a szolidaritás kultúráját.

Utalt arra: "Budapest a hidak városa", Magyarország a befogadás állama, a népek, civilizációk, kultúrák összekapcsolódása pedig gazdagította az ország "kultúráját, civilizációját, egész életét". Ezzel összefüggésben idézte I. Szent István király Intelmeiből azt, hogy "az egynyelvű, egyszokású ország gyenge és esendő".

Lukács Tamás, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága KDNP-s elnöke beszédében megköszönte a Fokoláre mozgalomnak, hogy a nemzetközi összejövetel helyszínéül Budapestet választották, és arra kérte a résztvevőket, hogy "Budapestet tegyék Mária városává", ahogy I. Szent István Szűz Máriának ajánlotta az országot halála előtt.

Maria Voce, a Fokoláre mozgalom alapítója arról beszélt, hogy a fiatalok választották Budapestet a péntektől vasárnapig tartó világtalálkozó helyszínéül, ugyanis korábban kérdőíveket küldtek ki, hogy jelöljék meg, melyik városban szeretnék megrendezni a következő Genfestet. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "Budapest a Genfest után nem lesz ugyanaz, mint ami volt előtte".

A Genfestet először 1973-ban rendezték meg Firenze mellett, majd többnyire más olaszországi helyszíneken. Ez az első alkalom hogy a kelet-közép-európai régió adhat otthont a világtalálkozónak. Az Európai Unió által is támogatott esemény fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, védnöke Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, valamint Tarlós István főpolgármester.

A 2012-es Genfest mottója Let s Bridge!, azaz Építsünk hidakat!, ami a mozgalom céljára, a vallásközi és nemzetek közötti párbeszédre utal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!