Magyarország

2012.08.11. 10:07

OS - ORFK: a sok éve holtan talált volt rendőr ügyében nem merült fel bűncselekmény gyanúja

Budapest, 2012. augusztus 10., péntek (MTI) - A budapesti Hajógyári-szigetről évekkel ezelőtt eltűnt egy volt rendőr is, a holttesttét még 2002-ben megtalálták, de az ő halálával kapcsolatban nem merült fel a bűncselekmény gyanúja - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken a rendőrség honlapján.

Budapest, 2012. augusztus 10., péntek (MTI) - A budapesti Hajógyári-szigetről évekkel ezelőtt eltűnt egy volt rendőr is, a holttesttét még 2002-ben megtalálták, de az ő halálával kapcsolatban nem merült fel a bűncselekmény gyanúja - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken a rendőrség honlapján.

A közleményben az ORFK utalt arra, a napokban több sajtóinformáció is megjelent arról, hogy évekkel ezelőtt eltűnt egy rendőr, H. István a Hajógyári-szigetről.

A Népszava kedden azt írta: a Hajógyári-szigeten elkövetett emberölések kapcsán újra elővehetnek egy mindeddig megoldatlan rendőrgyilkossági ügyet, amelyet 1997-ben már lezártak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ifjúságvédelmi nyomozóját 1995 júliusában ismeretlen tettes fejbe lőtte, a holttestét pedig a Dunába dobta. A meggyilkolt rendőr elsősorban kábítószeres ügyekkel foglalkozott, jó néhány drogdílert leleplezett.

A Blikk csütörtöki számában írt arról, hogy az 1995-ben, a Duna-parton holtan talált rendőr mellett később egy kollégája is erőszakos halált halt a Hajógyári-szigeten, a holttestét pedig eltüntették. A lap hozzátette: a nyomozók a szigeten diszkókat üzemeltető V. Lászlóval összefüggésben kipattant rendőri korrupciós botrány kapcsán minden gyanús, eredménytelenül lezárt nyomozást átvizsgálnak. Úgy tudják: "az éjszaka császárának és társainak lebukása miatt" elővették a fejbe lőtt, majd vízbe dobott rendőr aktáját, és kollégájának ügyében is folytathatják a nyomozást.

Az ORFK "a megjelent hírek cáfolataként" azt írta: H. István 1998. március 31-én távozott a BRFK állományából, szolgálati viszonya közös megegyezéssel szűnt meg. Már négy éve nem tartozott a BRFK állományába, amikor 2002. február 25-én egy biztonsági cég alkalmazottjaként a munkahelyéről távozott. Eltűnését 2002. március 1-jén jelentették be. A XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányság elrendelte eltűnt személyként való körözését, de ezt még 2002. április 8-án visszavonták, mivel a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén, a Dunából előkerült a volt rendőr holtteste.

A haláleset ügyében akkor indított államigazgatási eljárás során bűncselekmény gyanúja nem merült fel - hangsúlyozta az ORFK.

A rendőri vezetőket érintő korrupciós ügyre 2012. június elején derült fény; hat embert gyanúsítottak meg, négy vezető beosztású rendőrtisztet és két civilt, valamennyien előzetes letartóztatásban vannak.

Ezzel kapcsolatban kezdték el újravizsgálni a Hajógyári-szigeten történt több eltűnés, illetve haláleset ügyét.

Fülöp Valter, a BRFK bűnügyi helyettese június 13-án egy televíziós műsorban azt mondta: négy halálesetről, illetve eltűnési esetről van szó; három fiút holtan találtak, a negyedik még nem került elő.

Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője július végén az MTI-nek azt mondta: várják azok bejelentését, akik érdemi információval tudnak szolgálni a négy ügyben. Elmondta, három esetben folytat a rendőrség vizsgálatot: a tavaly december 3-án holtan talált 21 éves férfi (H. Géza), a 2006. február 11-én eltűnt Strehó Gergely, valamint R. Zoltán szintén 2006-os halála ügyében.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!