Magyarország

2012.09.03. 10:19

Kiskerti komposztálási program Hevesben

Verpelét, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - Összesen 600, kiskerti komposztálásra használható, úgynevezett komposztáló keretet és rostát oszt szét pályázati támogatás nyomán a Heves megyei Verpeléten és Tarnaszentmárián a komposztálás elterjedésének elősegítése érdekében a Verpelét és Térsége Idegenforgalmáért Egyesület - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a szervezet képviselője.

Verpelét, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - Összesen 600, kiskerti komposztálásra használható, úgynevezett komposztáló keretet és rostát oszt szét pályázati támogatás nyomán a Heves megyei Verpeléten és Tarnaszentmárián a komposztálás elterjedésének elősegítése érdekében a Verpelét és Térsége Idegenforgalmáért Egyesület - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a szervezet képviselője.A komposztálható anyagokat, például kerti zöldhulladékot csak össze kell gyűjteni a kiosztott komposztáló keretbe, ahol az lebomlik, majd rostálás után virágföldként, vagy a kert trágyázására lehet használni - közölte Kendi Tímea.

Elmondta: a komposztáló eszközöket térítésmentesen kapják a családok az Új Széchenyi Terv Környezet és Operatív Programja keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

A részvételnek csupán az a feltétele, hogy a kiosztott eszközöket 5 évig megtartsák és rendeltetésszerűen használják.

Ugyanis a házi komposztálással csökkenthető a leghatékonyabb módon a háztartási hulladék mennyisége a biológiailag lebomló szerves anyagok hasznosítása révén.

Mindezzel elkerülhető az avar és az egyéb kerti szerves anyag egészségtelen és környezetszennyező égetése is - hangsúlyozta Kendi Tímea.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!