Magyarország

2012.09.02. 10:24

Új Btk. - Konferencia az új kódex alkalmazásáról

Budapest, 2012. augusztus 2., vasárnap (MTI) - Az új büntető törvénykönyvet (Btk.) és az azt feldolgozó, négy jogi kar összefogásában készült kétkötetes szakkönyvet bemutató konferenciát rendez a HVG-ORAC Kiadó Budapesten kedden, hogy segítse a jogászokat a jövő nyáron hatályba lépő kódex alkalmazásában - közölték a szervezők az MTI-vel.

Budapest, 2012. augusztus 2., vasárnap (MTI) - Az új büntető törvénykönyvet (Btk.) és az azt feldolgozó, négy jogi kar összefogásában készült kétkötetes szakkönyvet bemutató konferenciát rendez a HVG-ORAC Kiadó Budapesten kedden, hogy segítse a jogászokat a jövő nyáron hatályba lépő kódex alkalmazásában - közölték a szervezők az MTI-vel.

A két hónapja elfogadott új Btk. az 1878-as Csemegi-kódex, továbbá az 1961-es és az 1978-as törvény után az újkori Magyarország negyedik büntető törvénykönyve, amely egyéves felkészülési időt követően 2013. július 1-jén lép hatályba.

A jogászság felkészülését segítő kiadványok és programok sorában az egyik legelső a HVG-ORAC Kiadónál szeptemberben megjelenő Büntetőjog I-II. című kiadvány. Ebben Belovics Ervin, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Nagy Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem, Tóth Mihály, a Pécsi Tudományegyetem, Busch Béla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jelenlegi tanszékvezetője és elődje, Gellér Balázs eddig példa nélküli módon közös munkában dolgozta fel a Btk. általános részét - amely többek között a bűnösség, a büntethetőségi akadályok vagy a szankciórendszer egyes kérdéseit szabályozza -, valamint az egyes tényállásokat tartalmazó, jelentősen megújult és kiegészült különös részt. A kiadvány a jövőre életbe lépő új törvénykönyvbe foglalt tételes jogot az elméleti alapoktól, alkotmányos elvektől és történeti előzményektől a hazai és nemzetközi jogirodalom fontosabb megállapításain keresztül egészen az élő joggyakorlatig minden fontosabb szempontból feldolgozza - közölte a kiadó.

A keddi konferencián Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész az új Btk. kodifikációjának csaknem egy évtizedes történetéről, Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese a büntethetőségi akadályokról, köztük a jogos védelemről, Nagy Ferenc és Tóth Mihály pedig a büntetési rendszer változásairól tart előadást.

A HVG-ORAC annak érdekében, hogy segítse a büntetőjogot alkalmazó szakemberek felkészülését a jövő nyári hatálybalépésre, ujbtk.hu elnevezéssel internetes oldalt indított, ahol elérhető az új Btk. szövege, továbbá az idén nyáron elindult Büntetőjogi Szemle, valamint a Büntetőjogi Kodifikáció 2001 és 2008 közötti számai. A kiadó célja, hogy a jogászság körében szakmai vita bontakozzon ki az új büntetőjogi szabályozással kapcsolatosan, ezért az olvasók valamennyi cikkhez véleményt írhatnak.

Várhatóan rövidesen megkezdődik a bírósági iránymutatások - jogegységi határozatok, kollégiumi vélemények - áttekintése abból a szempontból, hogy mi az ami az új kódex hatályba lépése után is megállja a helyét. Ez a felülvizsgálat várhatóan a jövő év első felében lezárul, és a tervek szerint a HVG-ORAC ez alapján megjelenteti majd az új Btk. nagykommentárját is.

A jelenlegi kódexnél szigorúbbnak tekinthető új törvénykönyv szabályai a jogalkotói szándék szerint hatékonyabbá, egyszerűbbé és korszerűbbé teszik a büntető igazságszolgáltatást. Gyakorló jogászok, a Kúria és az ügyvédi kar képviselői a társadalmi vita során jobbára úgy jellemezték az új kódexet, mint amely konzervatív, a bírói gyakorlatra támaszkodik, tartózkodik a fölösleges újításoktól, és mértéktartóan szigorít. Élesebb kritikát főként az egyetemi és tudományos szféra egyes képviselői fogalmaztak meg. A bírálatok egy része olyan, korábban már hatályba lépett, de az új Btk.-ban is megőrzött rendelkezésekre vonatkozott, mint például a "három csapás" vagy a tényleges életfogytiglan, amely utóbbit az Alaptörvény is rögzít, továbbá kifogásolták, hogy az új törvény bizonyos területeken szűkíti a bírói mérlegelés lehetőségét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!