Magyarország

2012.10.19. 16:05

Egyeztetés a szabadalmi bíróság regionális divíziójának létrehozásáról

Veszprém, 2012. október 19.,péntek (MTI) - A közép-európai igazságügy-miniszterek tovább dolgoznak az Egységes Szabadalmi Bíróság regionális divíziójának létrehozásán - jelentette be a közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Veszprémben, a tárcavezetők találkozója után. A sajtótájékoztatón Navracsics Tibor közölte: keresik a megoldást a divízió létrehozására, amelyet a könnyebb ügyintézés érdekében hoznának létre.

Veszprém, 2012. október 19.,péntek (MTI) - A közép-európai igazságügy-miniszterek tovább dolgoznak az Egységes Szabadalmi Bíróság regionális divíziójának létrehozásán - jelentette be a közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Veszprémben, a tárcavezetők találkozója után. A sajtótájékoztatón Navracsics Tibor közölte: keresik a megoldást a divízió létrehozására, amelyet a könnyebb ügyintézés érdekében hoznának létre.A miniszterelnök-helyettes felidézte: a közép-európai igazságügyi miniszterek 2011-óta rendszeresen találkoznak; a másfél éves együttműködés eredménye például, hogy Csehország, Lengyelország, Horvátország és Magyarország aláírt egy megállapodást a bírák és ügyészek nyelvi képzéséről, melyet az Európai Unió 124 ezer euróval támogat.

A miniszterek csütörtök-pénteki tanácskozásán napirendre kerültek uniós ügyek is: Európában rövidesen egységessé válik a szabadalmazás, az azzal kapcsolatos jogviták elbírálására pedig európai szintű bíróság jön létre Londonban, Párizsban és Münchenben, de a tagállamoknak lehetőségük lesz arra is, hogy a könnyebb ügyintézés érdekében regionális divíziókat hozzanak létre - mondta el Navracsics Tibor.

Orsat Miljenić horvát igazságügyi miniszter fontosnak nevezte a találkozót, mert lehetőséget ad arra, hogy a tagok a számukra érdekes kérdéseket felvessék, és a többi ország tapasztalatai alapján új megoldási javaslatokhoz jussanak.

Daniel Volak, cseh igazságügyi államtitkár örömét fejezte ki, hogy a grémium az általuk felvetett témákat napirendre vette, így például az erőszakos bűncselekmények áldozatainak védelmét vagy az elektronikus házi őrizeti formát. Csehországban a házi őrizetben lévők napi 40 eurójába kerülnek az államnak, míg az elektronikus helymeghatározó-jelző rendszerrel ez a költség 6,6 euróra csökkenthető - mondta.

Wojciech Węgrzyn lengyel helyettes igazságügyi államtitkár úgy vélte, a találkozó fontos témája volt a bűncselekmények áldozataival, valamint a legsúlyosabb bűncselekményt elkövetőkkel kapcsolatos vita.

Tomáš Borec szlovák igazságügyi miniszter szerint a résztvevőket nemcsak földrajzi a közelség köti össze, hanem jogrendszereik is közel állnak egymáshoz, amire építeni lehet.

Helmut Hartman Szlovénia igazságügy-minisztere kijelentette: az Európai Szabadalmi Bíróság regionális divíziójának létrehozása érdekelné őket.

Navracsics Tibor csütörtökön az MTI-nek azt nyilatkozta: mivel Budapest már elnyerte az Európai Szabadalmi Bíróság képzési központjának székhelyét, ezért "úgy gondoljuk - ha egy ilyen regionális divízió létrehozásával a többi ország is egyetért -, hogy Budapest jó eséllyel pályázhat ennek központjára".

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!