Magyarország

2012.12.09. 10:48

Hanuka - Köves Slomó: fénnyel lehet legyőzni a szellemi sötétséget

Budapest, 2010. december 8., szombat (MTI) - A szellemi fény mindenkiben ott van, hogy legyőzze a sötétséget - mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rabbija a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a hanuka első napján, szombaton, a budapesti Nyugati téren felállított nyolcágú gyertyatartó első lángjának meggyújtásakor.

Budapest, 2010. december 8., szombat (MTI) - A szellemi fény mindenkiben ott van, hogy legyőzze a sötétséget - mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rabbija a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a hanuka első napján, szombaton, a budapesti Nyugati téren felállított nyolcágú gyertyatartó első lángjának meggyújtásakor.A hanuka nyilvános gyertyagyújtásán a rabbi úgy fogalmazott: a hanuka üzenete minden embernek, zsidónak és kereszténynek az, hogy a szabadság és az öröm együtt kell hogy járjon a lélek szabadságával, és a szellemi sötétséget fénnyel, szeretettel és bátorsággal, összefogással lehet legyőzni.

Köves Slomó emlékezetett arra: a hanuka a zsidóság, a szabadság, a szellemi elnyomás feletti győzelem ünnepe. A nyilvános gyertyagyújtással szeretnék megosztani a szabadság örömét és gyertyagyújtási hagyományuk üzenetét minden emberrel, vallásra és származásra való tekintet nélkül, közelebb kerülve így nemzetekhez, népekhez, egymáshoz.

Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész köszöntőjében úgy fogalmazott: a magyar kultúra "hármas aranypántból", a magyar, a zsidó és a roma kultúrából áll, mert egymáshoz tartoznak, hatnak egymásra, és ennek a lüktetésnek kell áthatnia a mindennapokat.

A színművész azt mondta: hisz abban, hogy a szellem világossága nem tűri az erőszakot, a kirekesztést, a megbélyegezettséget, a megalázást, és hisz abban, hogy minden ember szabadnak születik, és minden ember fenség.

Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész egy szegény zsidó család vacsorai kenyérosztásának példabeszédét idézve úgy fogalmazott: "a nélkülözésben a szeretet és a humor az, amely sokat tud adni és üzenni a világnak, az emberiségnek".

Az ünnepség keretében Fischer Iván karnagy, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója Köves Slomóval meggyújtotta a gyertyatartó úgynevezett szolgalángját, míg az első lángot Hegedűs. D. Géza gyújtotta meg.

Az EMIH és a Chabad Lubavics Mozgalom szervezésében minden nap más neves művész vagy közéleti személyiség gyújt gyertyát a budapesti Nyugati téren a nyolc nap alatt.

A nyolcnapos ünnepen a zsidóság arra emlékezik, hogy i.e. 165-ben az ellenség által megszentségtelenített jeruzsálemi templomot újra kellett szentelniük a zsidóknak. A szentélyben azonban a hívek csupán egy napra elegendő olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. A hagyomány szerint ekkor csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. A hanuka (magyarul felszentelés) ünnepére emlékezve nyolc napon át minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és azokat olyan helyre teszik, ahol hirdethetik az isteni csodát.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!