Magyarország

2012.12.15. 15:23

Martonyi: több mint tíz új nagykövetet nevezhetnek ki jövőre

Budapest, 2012. december 15., szombat (MTI) - Hatvannégy külképviselet vezetésében történt változás a kormányváltás óta, 2013-ban pedig több mint tíz állomáshelyre élére kerülhet új diplomata - közölte Martonyi János külügyminiszter.

Budapest, 2012. december 15., szombat (MTI) - Hatvannégy külképviselet vezetésében történt változás a kormányváltás óta, 2013-ban pedig több mint tíz állomáshelyre élére kerülhet új diplomata - közölte Martonyi János külügyminiszter.

 

A tárcavezetőtől Oláh Lajos független országgyűlési képviselő tudakolta, hogy 2010. május 1-jét követően mely külképviseleteken cserélték a nagyköveteket, illetve a jövőben hol terveznek változtatást. A külügyminiszter írásbeli válaszában kifejtette, Magyarország nagyköveteit a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök nevezi ki. Az erre vonatkozó határozatot a Magyar Közlönyben közzéteszik, így ezek az adatok nyilvánosan hozzáférhetők - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi diplomáciai jog nem határozza meg a nagykövetek kinevezésének időtartamát. A magyar gyakorlat szerint a nagykövetek - a beosztott diplomatákhoz hasonlóan - általában négy évig teljesítenek szolgálatot egy állomáshelyen - közölte. Hozzátette, ettől a gyakorlattól azonban szolgálati érdekből vagy személyes okokból eltérhetnek, ezért a nagykövetek váltása folyamatos, és praktikus okokból többnyire a nyári időszakban történik.

A nagyköveti kinevezések esetében a fogadó ország hozzájárulása is szükséges, így a kinevezés ténye, illetve a kinevezendő nagykövet személye mindaddig nem nyilvános, amíg ez a hozzájárulás meg nem érkezik - magyarázta. Megjegyezte, ezért a nagykövetjelölteket az Országgyűlés illetékes bizottságai zárt ülésen hallgatják meg.

A Martonyi János válaszához csatolt táblázatból kitűnik, hogy 2010. május 30. óta hatvannégy állomáshely vezetésében történt változás, egyebek mellett az ottawai, a berlini, a hágai, a helsinki, a lisszaboni, a párizsi, a római, a kijevi, a bakui, a bécsi, a londoni, a belgrádi, a moszkvai, a zágrábi, a brüsszeli, a koppenhágai, a washingtoni, az athéni, a dublini, az oslói, a pozsonyi, a prágai, az ankarai, a szófiai és a varsói külképviseleteken.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!