Magyarország

2013.01.26. 13:56

LMP-kongresszus - Jávor: Elek István javaslatában vannak támogatható pontok

Budapest, 2013. január 26., szombat (MTI) - Az Elek István által benyújtott stratégiai javaslatban vannak támogatható pontok - mondta újságíróknak Jávor Benedek az LMP szombati kongresszusán, a párton belül alakult Párbeszéd Magyarországért Platform elnökségi ülését követően.

Budapest, 2013. január 26., szombat (MTI) - Az Elek István által benyújtott stratégiai javaslatban vannak támogatható pontok - mondta újságíróknak Jávor Benedek az LMP szombati kongresszusán, a párton belül alakult Párbeszéd Magyarországért Platform elnökségi ülését követően.A platform tagjai a kongresszus szünetében ültek össze egyeztetésre, amelyet követően Jávor Benedek közölte, a platform a saját javaslatát tartja támogathatónak, de Elek István stratégiai elképzeléseiben is látnak ilyeneket.

Arra a kérdésre, hogy Elek István javaslata konszenzust teremthet-e a párton belül, csak annyit mondott: "estére kiderül".

A kongresszus napirendjére 86 szavazattal vették fel a párton belül alakul Párbeszéd Magyarországért Platform határozati javaslatát. Ez többek között azt indítványozza, hogy a Lehet Más a Politika kezdjen tárgyalásokat az Együtt 2014 választói mozgalommal. A napirendre vételhez egyébként az összes delegált egyharmada, vagyis hatvan fő kellett volna.

Schmuck Erzsébet az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának vezetője azt vetette fel, hogy a szövetségesi politika újratárgyalásának kérdését csak a párt év végi kongresszusán nyissák meg újra.

A delegáltak harmadik javaslatként megvitatják Elek István elképzelését, amelyik szerint az LMP önállóan állítana listát, de emellett lehetőség lenne egyéni választókerületi megegyezésekre. Erre csak akkor kerülhetne sor, ha az ellenzéki pártok meg tudnak egyezni az alkotmányos minimumban - mondták a szóvivők.

Heltai László az MTI-nek hangsúlyozta, habár mindhárom javaslatot megvitatják, de egyiket sem kötelező elfogadni. Ha semelyik nem kap elegendő támogatást, akkor érvényben marad a novemberben elfogadott kongresszusi döntés.

Az LMP előző, tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amelyik kizárja a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!