Magyarország

2013.03.28. 14:55

Elhunyt Matusz Károly fotóriporter, az MTI volt tudósítója

Budapest, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - Életének 67. évében elhunyt Matusz Károly fotóriporter, az MTI volt Győr-Moson-Sopron megyei tudósítója - tudatta a család csütörtökön az MTI-vel.

Budapest, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - Életének 67. évében elhunyt Matusz Károly fotóriporter, az MTI volt Győr-Moson-Sopron megyei tudósítója - tudatta a család csütörtökön az MTI-vel.

Matusz Károly 1946. november 21-én született Győrben. Gyerekkora óta fotózott, első fotós sikerét a győri Révai Gimnázium végzős diákjaként aratta. 1969-től már a Magyar Távirati Irodát tudósítva adott hírt a megyei eseményekről. Rövid bútorgyári kitérő után került a helyére, 1974-ben állást kapott a megyei napilap fotórovatánál.

Saját bevallása szerint a Kisalföld volt az iskola, ahol megtanult fényképezőgéppel is, tollal is hírt írni. Közben, 1977-ben elvégezte a MÚOSZ újságíró iskolájának fotóriporteri szakát. A Kisalföldnél 1980-ig dolgozott. 1986-ban lett főállású tudósító a Magyar Távirati Irodánál, amelynek munkatársaként 2005. szeptember végéig dolgozott.

Fotóival több mint négy évtizeden át tudósította a nagyvilágot mindarról, ami szűkebb pátriájában, Győrben és az észak-dunántúli régióban történt. A nevéhez köthető archívum százhetvenezer felvételt őriz. Képei számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepeltek. Tevékenységének értékes fejezetei a Győri Balett első tíz évének, az Audi győri honfoglalásának és a Rába-gyár sikereinek megörökítése, a határnyitás, a vasfüggöny lebontásának dokumentálása.

Ars poeticája szerint a hírügynökségi fotós gyors, pontos, hiteles és pártatlan.

Munkáját az év vidéki fotóriportere címmel, francia szakmai nívódíjjal, 2005-ben képzőművészeti kategóriás, regionális Príma-díjjal ismerték el. Győr városától 2004-ben sajtódíjat, 2012-ben Pro Urbe-díjat kapott.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!