Magyarország

2013.05.22. 09:09

Egyelőre nincs új hír a bajba jutott magyar hegymászókról

Budapest, 2013. május 22., szerda (MTI) - Egyelőre nincs új hír a Kancsendzöngán bajba jutott magyar hegymászókról, Erőss Zsoltról és Kiss Péterről - tájékoztatta az MTI-t szerda reggel Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője.

Budapest, 2013. május 22., szerda (MTI) - Egyelőre nincs új hír a Kancsendzöngán bajba jutott magyar hegymászókról, Erőss Zsoltról és Kiss Péterről - tájékoztatta az MTI-t szerda reggel Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője.

Elmondta, hogy az éjszaka folyamán nem jutott új információhoz Nepálból. Kollár Lajost, az expedíció vezetőjét szerda reggelig sem ő, sem az MTI nem tudta elérni.

Előző este Vincze Szabolcs az MTI-nek elmondta, hogy két serpa segíthet a két magyar hegymászón, Erőss Zsolton és Kiss Péteren. A serpáknak azonban egy napba is telhet, mire a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsának 5300 méteren fekvő alaptáborából feljutnak a 7600 méteren lévő 4-es táborba.

Erőss Zsolt és Kiss Péter hétfőn jutott fel a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára, de kedd délutáni információk szerint nem értek le a legmagasabb, 4-es táborba.

A hegyen közben lavina zúdult alá, elsodorta a 2-es tábort, egy koreai és egy bangladesi hegymászó meghalt, sokan a szabadban töltötték az éjszakát a mínusz 30 fokban.

A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek. "A fiúk fáradtak és nagyon le vannak gyengülve, ezért segítséget kell küldeni eléjük" - tájékoztatta korábban az MTI-t Kollár Lajos, hozzátéve: minél előbb biztonságban szeretné tudni a csapatot, hogy a monszun miatt legkésőbb május 25-én elindulhassanak lefelé a hegyről.

Az expedíció honlapján kedden megjelent információk szerint a két magyar hegymászó elszakadt egymástól. Kollár Lajos arról írt, hogy találtak két serpát, akik vállalták, hogy felkapaszkodnak a 4-es táborba, hogy segítsenek a bajba jutott magyarokon.

A Magyarországon tartózkodó Vincze Szabolcs kedd este az MTI-vel azt közölte, egyelőre nem tudja, elindult-e már a két serpa. A sajtófőnök szerint egy napba is telhet, mire felérnek az alaptáborból.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A Kancsendzönga meghódításával már csak az Annapurna és a K2 van hátra a "nyolcezresek" közül.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!