Magyarország

2013.05.10. 17:03

Kártérítést kaphatnak a Bár község határában történt vegyszeres gyomirtás károsultjai

Pécs, 2013. május 10., péntek (MTI) - Kártérítést kapnak azok, akiknek a Baranya megyei Bár község határában történt vegyszeres gyomirtás következtében fogyasztásra alkalmatlanná váltak a zöldségei, gyümölcsei - közölte a megyei kormányhivatal vezetője pénteken az MTI-vel.

Pécs, 2013. május 10., péntek (MTI) - Kártérítést kapnak azok, akiknek a Baranya megyei Bár község határában történt vegyszeres gyomirtás következtében fogyasztásra alkalmatlanná váltak a zöldségei, gyümölcsei - közölte a megyei kormányhivatal vezetője pénteken az MTI-vel.

Hargitai János kormánymegbízott közleményében emlékeztetett arra: április 24-én a dunaszekcsői székhelyű Dunagyöngye 2000 Mezőgazdasági Zrt. gyomirtószeres permetezést végzett Bár község határában, egy 127 hektáros napraforgótáblán.

A vegyszeres gyomirtás következtében károk keletkeztek a környező szőlőkben és veteményeskertekben, s elterjedt olyan információ is, hogy a zöldségfélék fogyasztása egészségi kockázattal jár.

Hargitai János az ügyben azonnali vizsgálatot rendelt el. Ennek eredményeként a Baranya Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága megállapította, hogy a gyomirtást szakemberek végezték, a tevékenység megkezdésekor a területen szélcsend uralkodott. A védekezés közben azonban a feltámadó szél a permetlevet az érintett területről a község felé sodorta, és az a település jelentős részén a növényi kultúrában látványos tüneteket okozott.

A kormánymegbízott azt írta, hogy a fogyasztásra alkalmatlan zöldségek, gyümölcsök miatt keletkezett károkat a mezőgazdasági részvénytársaság kárszakértő bevonásával történő kárbecslés alapján megtéríti. Bárban a károk felmérése bejelentések alapján a polgármesteri hivatalban jelenleg is folyik.

Hargitai János a vizsgálati eredményekkel kapcsolatban közölte azt is, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve tömeges rosszullétet és megbetegedést nem észlelt, Bár község háziorvosa pedig a vizsgálat során kijelentette, hogy hányásos-hasmenéses tünetekkel a permetezés után eltelt időszakban egy beteg fordult hozzá, de a betegséget nem a vegyszeres gyomirtás okozta.

A közlemény szerint Baranya megye területén a kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága jelenleg öt helyen folytat hasonló okokból hatósági eljárást: Báron kívül Pécs környékén a Postavölgyben és Nagyárpádon, valamint Siklóson és Zsibóton. A vizsgálatok lefolytatása után növényvédelmi bírságot szabhatnak ki.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!