Magyarország

2013.05.27. 17:53

PSZ: méltánytalan, hogy a többletmunka elismerését célzó kezdeményezésük eredménytelen maradt

Budapest, 2013. május 27., hétfő (MTI) - A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a többletmunka elismerésére vonatkozó kezdeményezése - amelyet eljuttatott a köznevelésért felelős miniszternek -, eredménytelen maradt. Ezt a szervezet hétfőn közölte az MTI-vel.

Budapest, 2013. május 27., hétfő (MTI) - A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a többletmunka elismerésére vonatkozó kezdeményezése - amelyet eljuttatott a köznevelésért felelős miniszternek -, eredménytelen maradt. Ezt a szervezet hétfőn közölte az MTI-vel.

Mint írták, a kormány nem biztosított fedezetet ahhoz, hogy az állami intézményfenntartó központ minden pedagógus-munkakörben foglalkoztatott részére külön többletjuttatás adjon, elismerve ily módon a többlet erőfeszítéseket.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke május 10-én kérte arra a tárca vezetőjét, a kormány támogasson egy olyan megoldást, amely lehetővé tenné a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik), hogy a munkáltatói jogok gyakorlása keretében béren kívüli juttatást adjon mindazoknak a pedagógusoknak, akik a korábban, még az önkormányzatok által megkötött kollektív szerződések rendelkezései alapján nem részesülnének ilyen juttatásban.

A szakszervezet hétfői állásfoglalásában felidézte, hogy a köznevelés intézményeinek 2013. január 1-jei állami fenntartásba vételét átgondolatlan, előkészítetlen intézkedésnek tartotta, és ezekre a tényekre fel is hívta a döntés-előkészítők, a döntéshozók figyelmét.

Ennek bizonyítéka az is - folytatták -, hogy az állami intézményfenntartó központ - annak ellenére, hogy törvény erejénél fogva a korábbi fenntartó helyi önkormányzatok általános jogutódja - január óta nem fizeti ki azokat a juttatásokat, amelyek a megkötött kollektív szerződések, illetve külön megállapodások alapján jár az intézményekben dolgozó közalkalmazottaknak.

A tömörülés a kialakult helyzetre tekintettel nem tudja értelmezni a Klik azon sajtóközleményét, amely szerint "a Klik kiemelten figyelt arra - a kormány célkitűzéseivel összhangban -, hogy a fenntartóváltás senkinek ne eredményezzen jövedelemcsökkentést".

A béren kívüli juttatások késedelmes kifizetésének tényén nem változtat az a körülmény, hogy - többek között a Pedagógusok Szakszervezetének többszöri jelzése, követelése, fellépése eredményeképpen - az elmaradt járandóságok késedelmesen, utólag egy összegben kifizetésre kerülnek - írták.

A PSZ sajnálatosnak tartja, hogy a kormány figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a köznevelési intézmények tanítási évben történő átvétele, és ehhez kapcsolódóan valamennyi intézményi dokumentum rövid idő alatt történő felülvizsgálata rendkívüli munkaterheket rótt a köznevelési intézmények vezetőire és dolgozóira. Ezért méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a többletmunka elismerésére vonatkozó kezdeményezése - amelyet eljuttatott a köznevelésért felelős miniszternek -, eredménytelen maradt.

Közleményükben kitértek arra is, a szakszervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy a 2013. szeptember 1-jén induló új tanítási évre aláírják azt a kollektív szerződést, amelyben valamennyi, állami fenntartásban működő köznevelési intézményben foglalkoztatott tekintetében rendeződnek a béren kívüli juttatások is.

A Klik pénteken közölte az MTI-vel: egy összegben kifizeti a pedagógusoknak az oktatási intézmények állami fenntartásba vételét megelőzően megállapított, béren kívüli juttatások időarányos részét. Egy összegben utalják át a 2013. január 1. és augusztus 31. közötti időszakra a Klik alkalmazásában, közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott pedagógusok, pedagógiai munkát segítők, valamint technikai alkalmazottak béren kívüli juttatását.

Erre azok a teljes vagy részmunkaidőben foglalkoztatottak jogosultak, akik 2012. december 31-én közalkalmazotti jogviszonyban álltak valamely, 2013. január 1-jével a központ fenntartásába került köznevelési intézménnyel, és 2012-ben kollektív szerződés vagy egyedi munkáltatói döntés alapján béren kívüli juttatásban részesültek.

A pedagógusok béren kívüli juttatásának megállapításánál a Klik kiemelten figyelt arra – a kormány célkitűzéseivel összhangban –, hogy a fenntartóváltás senki számára ne eredményezzen jövedelemcsökkenést, így az érintettek a tavalyival megegyező, időarányos juttatást kapnak 2013 júniusában - írták a közleményben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!