Magyarország

2013.06.17. 13:47

Az MNB a kéthetes kötvény megtartása mellett döntött

Budapest, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Az MNB a kéthetes kötvény megtartása mellett döntött - közölte a jegybank honlapján hétfőn.

Budapest, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Az MNB a kéthetes kötvény megtartása mellett döntött - közölte a jegybank honlapján hétfőn.

A közlemény szerint a jegybank vezetése – az MNB-ben havi rendszerességgel megtartott bankárreggeli keretén belül – hétfőn ismét egyeztetett a legnagyobb hazai pénzintézetek vezetőivel.

A találkozón Matolcsy György jegybankelnök többek között arról adott tájékoztatást, hogy a nemzeti bank megvizsgálta a kéthetes jegybanki kötvény mellett és ellene szóló érveket, és ennek mentén az esetleges kéthetes betétté való alakításának kérdését.

A közleményben ismertetik: a kéthetes kötvény számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, egyrészt a monetáris transzmisszió, másrészt a növekedési hitelprogram szempontjából. Bár a betétté alakítás mellett szólhat, hogy a kéthetes kötvény állomány egy részét külföldiek vásárolják, ami rövid külső adósság, így növelheti az ország sérülékenységét, de az eddigi tapasztalatok alapján az ebből fakadó kockázat mérsékelt.

A monetáris politikai szempontok alapos mérlegelése alapján az MNB úgy véli, hogy a változtatás nem szolgálná megfelelően a jegybank monetáris politikai céljait, így a kéthetes kötvény megtartása mellett döntött - olvasható a honlapon.

Matolcsy György április közepén az MTI-nek jegybank elnökként adott első interjújában jelezte: a jegybank egyetért Patai Mihály bankszövetségi elnök javaslatával, amelynek értelmében a kéthetes jegybanki kötvényt újra kéthetes jegybanki betétté kellene alakítani, ami praktikusan azt jelenti, hogy csak a hazai hitelintézetek helyezhetnek el pénzt az MNB-ben. Úgy fogalmazott: javasolni fogja a monetáris tanácsnak, hogy változtasson azon a "2008 után kialakult helytelen gyakorlaton", hogy külföldi befektetők is részt vehetnek a kéthetes kötvényprogramban.

"Aki teljes biztonsággal, nagyon magas hozammal részt vehet a magyar jegybank kéthetes kötvényprogramjában, az vállalja azt, hogy Magyarországon hitelez, és részt vesz a magyar gazdaságban a munkahelyek fenntartásában" - jelentette ki akkor Matolcsy György.

Patai Mihály a Magyar Bankszövetség elnöke az MNB növekedési hitelprogramjáról tartott első megbeszélésen vetette fel, hogy kéthetes jegybanki kötvényállományt azzal lehetne csökkenteni, ha a monetáris tanács úgy döntene, hogy csak azok a bankok vehessenek kéthetes jegybanki kötvényt, amelyek Magyarországon tevékenykednek, illetve Magyarországon kockázatot vállalnak tevékenységük révén. Patai szerint több mint 1000 milliárd forint, vagy még ennél is nagyobb összegű kéthetes MNB-kötvény van olyan bankok kezében, amelyek semmilyen kockázatot nem vállalnak Magyarországon, tevékenységük után nem fizetnek például bankadót.

Az MNB április elején bejelentett növekedési hitelprogramjának harmadik elemeként tűzte ki a kéthetes MMB-kötvényállomány csökkentését 4500 milliárd forintról 3600 milliárdra a devizatartalékokból biztosított devizacserével, amely 3 milliárd euróval csökkenti a devizatartalékot. Ezt a lépést a magyar pénzügyi rendszer sebezhetőségének csökkentésével, illetve a külső rövid lejáratú adósság mérséklésének szükségességével indokolta az MNB.

A kéthetes kötvényállomány felépülése jórészt az államadósságon belül a devizaadósság aránya növekedésének, illetve az ország válság előtt és alatt nyilvánvalóvá vált pénzügyi sérülékenységéből kiinduló devizatartalék emelkedésnek volt egyenes következménye, amely az MNB forrásoldalának legnagyobb tétele - magyarázta a hitelprogram indításakor az MNB.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!