Magyarország

2013.06.12. 17:19

Kamatdöntés - A monetáris tanács egyhangúlag döntött a kamatcsökkentésről

Budapest, 2013. június 12., szerda (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa egyhangúlag döntött májusban a jegybanki alapkamat 25 bázispontos, 4,50 százalékra történő csökkentéséről - derül ki a kamatdöntő ülés rövidített jegyzőkönyvéből, amelyet szerdán tett közzé az MNB.

Budapest, 2013. június 12., szerda (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa egyhangúlag döntött májusban a jegybanki alapkamat 25 bázispontos, 4,50 százalékra történő csökkentéséről - derül ki a kamatdöntő ülés rövidített jegyzőkönyvéből, amelyet szerdán tett közzé az MNB.

A május 28-i ülésen a részvevők egyetértettek abban, hogy az inflációs és reálgazdasági kilátások alacsonyabb alapkamattal konzisztensek és az irányadó kamat további csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok.

A monetáris tanács helyzetértékelése szerint a tavalyi recessziót követően a gazdaság növekedése az idén indulhat meg újra, ugyanakkor mind a külső, mind a belső kereslet továbbra is korlátozott mértékű bővülést vetít előre. A tanácstagok egyetértettek abban, hogy az előzetes adatok alapján 2013 első félévében a magyar gazdaság kikerülhet a recesszióból.

A testület szerint a növekedést meghatározó alapfolyamatokban egyelőre nem történt jelentős elmozdulás: a globális konjunkturális kilátások gyengék, miközben a belföldi kereslet bővülését az óvatossági megfontolások korlátozzák. A növekedés tartós élénkülése az év végétől, az exportpiacok keresletének javulásával párhuzamosan várható - véli a tanács.

A monetáris tanács szerint az inflációs tendenciák megerősítették a tagok azon véleményét, hogy 2013-ban az infláció tartósan a 3 százalékos cél alatt alakulhat és az inflációs nyomás középtávon is mérsékelt maradhat.

A monetáris tanács emlékeztet: az infláció áprilisban erőteljesen lassult, ami részben maginfláción kívüli tételek áralakulásához köthető, ugyanakkor az inflációs alapfolyamatok továbbra is a visszafogott belső kereslet erős árleszorító hatását tükrözik.

A pénzügyi piacokat tekintve a tanács megállapítja, hogy a globális piacokat májusban is erős kockázatvállalási hajlandóság jellemezte, és e támogató nemzetközi környezetben a magyarországi kockázati mutatók tovább mérséklődtek.

A tanács értékelése alapján azonban továbbra is kockázatot jelent a kedvező globális pénzpiaci hangulat és a világgazdaság visszafogott növekedési kilátásainak kettőssége, ami az óvatos monetáris politika fenntartását indokolja.

Az MNB monetáris tanácsa egymást követő tizedik alkalommal döntött májusban a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentéséről. A kamatcsökkentési ciklust 7 százalékos szintnél, 2012. augusztusában kezdte meg a testület.

Elemzők immár azt találgatják, hogy meddig csökkenhet tovább az alapkamat.

Balog Ádám, az MNB alelnöke május 31-én az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a monetáris tanács előtt nincs pontos kamatcél, de azon gondolkodik, milyen jelzést lehetne adni a piacoknak arról, hogy milyen elvek alapján dől el a kamatcsökkentési ciklus vége.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!