Magyarország

2015.09.07. 16:47

Illegális bevándorlás - Szijjártó: a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik

Budapest, 2015. szeptember 7., hétfő (MTI) - A külgazdasági és külügyminiszter szerint ma a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik "a tömeges népvándorlás" ügyében.

Budapest, 2015. szeptember 7., hétfő (MTI) - A külgazdasági és külügyminiszter szerint ma a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik "a tömeges népvándorlás" ügyében.

Szijjártó Péter a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén hétfőn kijelentette: azokat bírálják ma Európában, akik a leginkább ragaszkodnak az uniós szabályok betartásához.

Azokat bírálják, akik a leginkább nevén nevezik a problémákat, és akik világossá teszik, hogy nem menekültkérdéssel állunk szemben, hanem "tömeges népvándorlással", amelynek mozgatórugója sokszor nem háború, hanem egy jobb élet reménye - mondta, hozzátéve: Magyarország eddig is befogadott menekülteket, és ezután is így fog tenni; a gazdasági bevándorlók Európába csábításáról szóló nyilatkozatok azonban csak illúziókat és alaptalan reményeket keltenek. A miniszter rögzítette: az uniónak semmilyen stratégiai elképzelése nincs azzal kapcsolatban, hogy a kialakult helyzetet hogyan kellene kezelni.

A világgazdasági válságra utalva azt mondta: 2010-ben "sem lettünk Görögország, és 2015-ben sem leszünk Görögország".

Felidézte: 2008-10 között rosszabb helyzetben volt Magyarország gazdaságilag, mint az akkori Görögország. Mára meg lehet nézni, hogy Magyarország az unióban a gazdasági teljesítmény szempontjából az élcsoportba tartozik - mutatott rá Szijjártó Péter.

2015-ben pedig meg fogjuk védeni Európa határait és be fogunk tartani minden uniós jogszabályt, ha tetszik, ha nem és ebben nem ismerünk megalkuvást - hangoztatta. A hallgatókhoz fordulva kitért arra is, ahhoz, hogy egy rendkívül gyorsan változó környezetben sikeresek lehessenek, bátorságra és szakmai felkészültségre van szükség. A hallgatók a BCE-en ezt a szakmai felkészültséget meg fogják kapni - jelentette ki a tárcavezető, aki szerint akik a BCE-t választották, a legjobb döntést hozták.

Balog Ádám, a Magyar Külkereskedelmi Bank vezérigazgatója kiemelte: corvinusosnak lenni évtizedeken át fennmaradó érték.

Hozzátette: aki érti a gazdaság nyelvét, az érti a világ működésének egy jelentős részét is. Egy közgazdász nem csupán átlátja a mechanizmusokat, hanem magabiztosabban tud dönteni számtalan kérdésben, s hatékonyabban dolgozhat - mutatott rá a vezérigazgató.

Rostoványi Zsolt, a BCE rektora szerint különös alkalom a mostani tanévnyitó. Tanévnyitóra érkeztek, de az épület előtt oktatók és hallgatók fejezik ki egyet nem értésüket az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményt érintő átalakítási javaslatával. Az ünnepnek, a tanévnyitónak ugyanakkor méltóságteljesnek kell lennie - emelte ki a rektor.

Köszöntőjében rámutatott, hogy a BCE csak úgy tudja fenntartani vezető szerepét, ha globálissá válik, a nemzetköziesedés továbbra is célja az intézménynek.

Fontosnak tartotta, hogy a kormányzat vezető szervei és a felsőoktatás között szoros legyen az együttműködés.

Közölte azt is, az intézmény ötödször nyerte el a Superbrands díjat, s megállapította: az egyetem az elmúlt bő tíz évben Magyarország egyik vezető, komoly nemzetközi reputációval rendelkező felsőoktatási intézményévé, valódi márkanévvé vált.

Kitért arra, hogy bár a kancellári rendszer bevezetése nem volt mindenütt zökkenőmentes, de az egyetemen nem voltak problémák, s mára minden pénzügyi-gazdasági feltételt biztosított a fejlődéshez.

Feltehető a kérdés - folytatta -, hogy minden szempontból megfelelnek-e az elvárásoknak. A hallgatók szempontjából szerinte a válasz egyértelmű igen, ezt erősítik a hallgatói jelentkezések is. Ismertetése szerint a felsőoktatási intézmények közül egyedül a BCE tudta növelni vonzerejét, emellett minden évben nőtt a felvett hallgatók száma is az előző évhez képest, idén 4042-en kerültek be az intézmény hat karára.

A nyáron megfogalmazott fenntartói kritikákra és a budai campus tervezett elcsatolására utalva kiemelte: a javaslat a BCE egésze szempontjából nem tekinthető kedvezőnek, azt a jelenlegi helyzet nem teszi indokolttá, s az előkészítő tárgyalások és egyeztetések során is eltérő szakmai érvek hangzottak el. A kérdésben a végső szót a fenntartó mondja majd ki, a miniszteri döntés e hét végére várható.

Az intézmény vezetése és minden dolgozója mindent megtesz azért, hogy a hallgatókat semmilyen kár ne érje, a legmagasabb színvonalú oktatásban részesüljenek és piacképes diplomát kapjanak függetlenül attól, hogy a fenntartó milyen szervezeti változásokról dönt - biztosította az érintetteket a rektor.

A magyar-angol nyelvű tanévnyitón több hallgató zöld karszalagot viselt szolidaritását kifejezve a gödöllői Szent István Egyetemhez elcsatolni tervezett budai campusszal.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!