Magyarország

2016.04.07. 18:26

Nemzetközi romanap - Ombudsmanhelyettes: Európa jövője nem képzelhető el a romák integrációja nélkül

Budapest - A nemzetiségek jogaiért felelős ombudsmanhelyettes szerint Európa és egyetlen államának jövője sem képzelhető el a kontinensen élő 10-12 millió roma társadalmi integrációja nélkül.

Budapest - A nemzetiségek jogaiért felelős ombudsmanhelyettes szerint Európa és egyetlen államának jövője sem képzelhető el a kontinensen élő 10-12 millió roma társadalmi integrációja nélkül.

Szalayné Sándor Erzsébet a pénteki nemzetközi romanap alkalmából adott ki közleményt, amelyet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

Az ombudsmanhelyettes úgy fogalmazott, hogy a nemzetközi romanapon "a magyar és az európai civilizációt évszázadok óta értékeivel és sokszínűségével gazdagító roma kultúrát ünnepeljük". A nap ugyanakkor azokra a lehetőségekre és kötelezettségekre is figyelmeztet, amelyeket a romákkal való egyenlő bánásmód és méltóságuk védelme, továbbá esélyegyenlőségük biztosítása érdekében kell megtenni - fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy negyvenöt éve, 1971. április 8-án az első Roma Világkongresszus döntött az egységes roma nemzeti jelképek használatáról. Ugyanekkor speciális kérdések kezelésére több bizottság is alakult: az oktatás, a kultúra, az elszenvedett háborús bűnök és kárpótlások, valamint a szociális és nyelvi témák álltak a középpontban.

Ez az esemény jelentős állomás a romák intézményesült identitásának kialakulásában. Később, 1990-ben, a negyedik Roma Világkongresszuson döntöttek arról, hogy április 8-át nemzetközi roma ünnepként ismerik el. Utóbb az ENSZ a roma kultúra világnapjává nyilvánította április 8-át.

A világ sok országában - köztük Magyarországon - e napon kulturális programok, toleranciára nevelő rendezvények, szakmai fórumok hívják fel a többségi társadalom figyelmét a roma közösségek kulturális értékei mellett a problémáikra is.

A közlemény szerint tudatosítani akarják azt a tényt, hogy "roma nemzetiségű honfitársaink több évszádos történelmi múlttal szerves részét képezik a magyar társadalomnak".

Szalayné Sándor Erzsébet úgy fogalmazott: a nemzetközi romanapon külön említést érdemelnek azok az "ismert és elismert roma nemzetiségű művészeink, akik gyarapítják és ápolják közös kultúránkat vagy akik sportolóként öregbítik hazánk hírnevét". Mellettük azonban "szaktudásukkal, szorgalmukkal és hazaszeretetükkel több százezer magyar roma ember is Magyarország felemelkedéséért dolgozik napról napra", a tehetséges roma nemzetiségű szakemberek és diákok pedig "közös jövőnk zálogai".

Az ünneplés alkalmával nem szabad figyelmen kívül hagyni a romák nagy részét érintő súlyos szociális problémákat, az oktatási szegregációt, a társadalmi kirekesztettséget, valamint a munkaerőpiaci marginalizációt - zárta közleményét az ombudsmanhelyettes.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!