Magyarország

2016.09.05. 10:44

Kvótareferendum - Migrációkutató Intézet: helyesen fogalmazták meg a kérdést

Budapest - A Migrációkutató Intézet főigazgatója szerint helyesen fogalmazták meg a kötelező betelepítési kvótáról szóló októberi népszavazás kérdését.

Budapest - A Migrációkutató Intézet főigazgatója szerint helyesen fogalmazták meg a kötelező betelepítési kvótáról szóló októberi népszavazás kérdését.

Orbán Balázs az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában azt mondta: egy megfelelő népszavazási kérdésnek egyszerre két, egymásnak ellentmondó alkotmányos feltételnek kell megfelelnie. Egyrészt egyértelművé kell tennie az Országgyűlés számára, hogy milyen irányú jogalkotási kötelezettsége származik a referendum eredményéből, másrészt annyira egyszerűnek kell lennie, hogy az "átlag állampolgár" meg tudja válaszolni.

A kvótanépszavazás kérdése - "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" - jó kompromisszum a két alkotmányos feltétel teljesítése között - hangsúlyozta a főigazgató.

Orbán Balázs szerint a kvótareferendum európai szintű politikai jelentőséggel bír. A kontinensen zajló, a migrációs válságról és az Európai Unió jövőjéről szóló vitában ugyanis az "egymásnak feszülő erők" különböző eszközöket vetnek be: egyesek az Európai Bizottságot, mások a népszavazás intézményét.

A magyar referendum ebből a szempontból fontos politikai eszköz - emelte ki, hozzátéve: a brüsszeli politikai elit és az európai állampolgárok közötti "véleménytávolság" a bevándorlás és a terrorizmus összefüggéseiről elég jelentős.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik