Magyarország

2018.06.30. 08:42

„Amikor belegondoltam abba, hogy senki nem jönne segítségemre a bajban, a hideg kirázott”

Nyíregyháza - A vakáció és a nyaralás időszaka a betörések szempontjából különösen veszélyes.

Nyíregyháza - A vakáció és a nyaralás időszaka a betörések szempontjából különösen veszélyes.

Három, ismeretlen férfi kopogott be egy negyedik emeleti lakás ajtaján fényes nappal, odabent egy tizenhárom éves lány tartózkodott, kinézett a kémlelőn, s mivel gyanús alakoknak vélte a férfiakat, nem engedte be őket.

– Ilyen helyzetekre nem lehet felkészülni, tavaly nyáron történt az eset, de a mai napig félelemmel tölt el, ha rá gondolok – emlékezett vissza Edina. – Előbb csak halkan kopogtak, majd egyre hangosabban dörömböltek az ajtón, rettegtem, hogy rám törik. Eközben egymással beszélgettek, az egyikük arcát is láttam, a másik kettő a folyosón mozgott, nézelődtek. Nem tudom biztosan, de a szomszéd lakásba is bekopoghattak, a szomszédok nem voltak otthon. Amikor belegondoltam abba, hogy senki nem jönne segítségemre a bajban, a hideg kirázott. Bementem a szobába halkan, és felhívtam mobilon anyát. Suttogva elmondtam, hogy mi történt, s ő hívta a rendőrséget – mesélte a lány.

– A kopogás, a beszédhangok nem szűntek, meghúztam magam szobám egyik sarkában, csendben maradtam. Ezután hosszú óráknak tűnő percek következtek, amit a telefonom rezgése tört meg. Anya volt! Szólt, hogy nyugodtan nyissak ajtót, mert a rendőrök kopogtatnak. A nyomozó jegyzőkönyvbe vette a történteket, személyleírást adtam a férfiakról, az egyikükről fantom kép készült – mondta Edina, s hozzáfűzte: a rendőrök szerint feltehetően betörők voltak, s ilyenkor a legjobb zajt csapni. Bekapcsolni a tv-t, hangosan zenét hallgatni, tudatni, hogy nem üres a lakás. A társasházban azóta szintenként kamerákat szereltettek fel, a kiskorúak, és az egyedül élő idősek védelme érdekében.

Hívatlan látogatók

– Vakáció ideje alatt gyakran egyedül tartózkodnak otthon a gyerekek, ezért érdemes már az első ilyen nap előtt felkészíteni őket arra, hogy mit tegyenek, ha csengetnek, kopognak az ajtón szülei távollétében – mondta az eset apropóján dr. Fedor Rita. A megyei rend­őr-főkapitányság sajtószóvivőjével gyűjtöttük össze a legfontosabb tudni- illetve tennivalókat ilyen esetekre.

– A szülők mindenképpen tanítsák meg a gyerekeknek, hogy addig semmiképpen ne nyissanak ajtót, ameddig nem győződtek meg teljes bizonyossággal arról, hogy ki áll a túloldalt, és azután is csak abban az esetben nyissák ki, ha általuk is ismert és megbízható ember az – emelte ki, de a fő hangsúly azon van: idegent soha, semmilyen körülmények között ne engedjenek be! A gyerekek kérjék meg az „hívatlan látogatót”, hogy jöjjön vissza később és adjanak meg egy olyan időpontot, amikor legalább az egyik szülő otthon tartózkodik. Ha mégsem távozik az illető, kérjenek segítséget szüleiktől telefonon, s ha ők úgy ítélik meg, hogy a gyermekük veszélyben van, haladéktalanul hívják a rendőrséget – sorolta az őrnagy.

Legyen üres a postaláda

A nyaralás időszaka a betörések szempontjából különösen veszélyes, hiszen napokra, hetekre üresen marad az lakásunk, házunk, ez csábító a betörőknek.

– Ha több napos utazást tervezünk, ne hangoztassuk környezetükben, hisz ezzel is felhívhatjuk a figyelmet magunkra. A szemfüles betörők alig várják, hogy tudomást szerezzenek olyan lakásról, ami több napig üresen áll. Utazás előtt csak a szűk környezetünkkel tudassuk azt, hogy nem leszünk otthon – mondta dr. Fedor Rita. – Ha hosszabb időre elutazunk, a biztonság növelése érdekében egy megbízható rokon, szomszéd, ismerős lehetőleg minden nap szellőztessen, sötétedés után kapcsolja fel a villanyt pár percre, és ürítse ki a postaládát, azt a látszatot keltve, mintha otthon lennénk – magyarázta az óvintézkedéseket a sajtószóvivő.

A védelemmel kapcsolatban úgy fogalmazott: elsődlegesen a mechanikai védelem ajánlott az illetéktelen behatolók ellen, mert a legfontosabb, hogy a betörő bejutását megakadályozzuk. Az ajtókat, ablakokat célszerű biztonsági ráccsal, zárral ellátni!

Ne nyúljon semmihez!

– A mechanikai védelmet lehetőség szerint egészítsék ki elektronikai jelzőrendszerekkel is, melyeknek a feladata nem a betörések fizikai megakadályozása, hanem azok észlelése, jelzése – tette hozzá dr. Fedor Rita. – A nagyobb értékű vagyontárgyaikról készítsenek (ékszerek, érmék, festmények stb.) fényképet, hogy egy esetleges lopás esetén a rendőrségnek átadhassák.

– A családi házban élőknek nem tanácsos az udvaron létrát elől hagyni, illetve szerszámot vagy eszközt, melyet a betöréshez fel tudnak használni az elkövetők. Elutazásuk előtt érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi polgárőr szervezettel és a betörés megelőzése érdekében tájékoztatni őket arról, hogy mely időszakban lesz lakatlan a ház – zárta a tanácsok sorát az őrnagy, hozzátéve: ha mégis megtörténik a baj, a betörés észlelésekor haladéktalanul értesíteni kell a rendőrséget a 112-es központi segélyhívószámon, s az érkezésükig a helyszínt érintetlenül, abban az állapotában kell hagyni, ahogy rátaláltak.

A riasztók és kamerák megfékezhetik

– A jól zárható ajtó, tiszta, áttekinthető udvar, a riasztók, szirénák növelhetik a biztonságot – mondta el dr. Vasas Szilárd, az egyik őrzésvédelemmel és távfelügyelettel foglalkozó cégcsoport ügyvezetője. – A riasztórendszerek akkor is védelmet nyújtanak, ha otthon tartózkodunk, hiszen nagyon sokszor éjszaka észrevétlenül surranhatnak be a tolvajok, elég egy nyitva hagyott ablak. A jó minőségű, jól zárható ablakok betörése, a redőny eltávolítása nagy zajjal jár. A biztonságtechnikai eszközök távfelügyeleti bekötését ajánljuk, mert ha hosszabb távra, vagy gyakran utazik a lakástulajdonos, az nyugtathatja meg, ha riasztás után a kivonuló egység helyszíni szemlét tart.

– Két kis mágnes az ablakon, melyek ha eltávolodnak egymástól jelzést adnak a központ felé. A nyitásérzékelős riasztókat éjjel-nappal használhatjuk, ha otthon tartózkodunk akkor is. A mozgás­érzékelős riasztók a térbeli elmozdulásokat észlelik – ismertette a műszaki védelem két legelterjedtebb fajtáját a szakember, s hozzátette: önmagában az őrzés-védelem matricája is távol tartja a betörőket, akik, ha pillanatok alatt besurrannak, mindent visznek, amit a lakásban találnak.

KO, BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!