Nagyvilág

2008.10.27. 16:13

A Sajánban is elérhető a sóterápia

<p>Kárpátalja – Speciális sókamra is áll a páciensek rendelkezésére a Sajánban nemrég megnyílt Kárpátia szanatóriumban.</p>

A huszti járási Sajánban eredő ásványvíz – másik nevén: borkut – jótékony gyógyhatása Kárpátalja határain túl is jól ismert. A gyógyvízen kívül a környék klímája és egyéb adottságai is rendkívül kedvezőek a pihenni, gyógyulni vágyók számára. Nem véletlen, hogy Saján község közigazgatási területén immár több mint 20 különböző szanatórium és gyógyüdülő működik, ráadásul olyan ismert ukrán politikusok is előszeretettel építenek itt nyaralókat, mint például Ivan Pljuscs volt házelnök.

A napokban ünnepélyes keretek között átadott Kárpátia szanatórium a maga nemében egyedülálló szolgáltatásokat nyújt gyógyulni, pihenni vágyó vendégeinek. A gyógyvíz fogyasztása céljára szolgáló elektronikus ivókúthoz (buvette-hez) hasonló szerkezetből például csak 5 darab van Ukrajnában. Miután az automata érzékelője leolvassa a páciens mágneskártyáján lévő adatokat, a pohárba az orvos által személyre szabottan megállapított mennyiségű és hőmérsékletű gyógyvíz kerül kiadagolásra.

Az emésztőszervi panaszoktól szenvedők mellett a légzőszervi betegek is enyhülést találnak az intézményben. Az itt kialakított mesterséges sókamrákban ugyanis ugyanolyan klimatikus feltételeket tudnak teremteni az üzemeltetők, mint amilyenek a Szlatinai Sóbánya tárnáiban is uralkodnak.

Az egyéb fizioterápiás szolgáltatások közül pedig szintén kiemelésre érdemes a hidrokolon, más néven kolon-hydroterápia, amelynek segítségével a bélrendszerben lerakódott méreganyagoktól szabadulhatnak meg a gyógyulni vágyók.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!