Nagyvilág

2010.06.06. 13:32

Csúcstechnológiás vizsgacsalók ellen küzdenek Kínában

<p>A kínai rendőrség letartóztatott hat embert, akik csúcstechnológiás eszközöket árultak a mindent eldöntő egyetemi felvételi vizsgán csalni akaró diákoknak - közölte vasárnap a kínai állami média.</p>

A "minden vizsgák anyjának" tekintett országos felvételi vizsgát rendkívül komolyan veszik a diákok, és szüleik, mert az azon elért eredmény meghatározza a kínai gyerekek jövőbeli sorsát.

A Kína északi részén található Kanszu tartomány rendőrsége a hat letartóztatás mellett lefoglalt harminc csúcstechnológiás eszközt, köztük jeladókat, és fülhallgatókat, amelyeket a vizsgára készülő diákoknak adtak el - közölte az Új Kína állami hírügynökség. A hat gyanúsított több mint 27 ezer jüant (950 ezer forint) gyűjtött össze előlegekből, 11 diáktól. A csalásra használt eszközök darabjáért akár harmincezer jüant is elkértek - közölte az Új Kína.

Idén majdnem tízmillió kínai diák megy neki a mindent eldöntő országos egyetemi felvételi vizsgának. Mivel az eredmény gyakorlatilag sorsdöntőnek számít, az utóbbi években egyre több diák folyamodott csaláshoz, és a hatóságok egyre nagyobb erőkkel küzdenek ellenük.

A kínai oktatásügyi minisztérium adatai szerint, a 35 tartományi szintű régióból 25-ben szereltek fel megfigyelő rendszereket a vizsgatermekben, hogy elkapják a csalással próbálkozókat. Egyes helyeken zavaróberendezésekkel akadályozzák a vezeték nélküli hálózatokat, a rendőrség szakemberei pedig mérőberendezésekkel igyekeznek megtalálni a gyanús jeleket - írta az Új Kína.

A 2009-es egyetemi felvételi vizsga alatt 2 219 vizsgázó bukott le csalással, a 10,2 millió diák közül, a kínai oktatásügyi minisztérium adatai szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!