Nagyvilág

2010.07.23. 19:47

Földet ért a Bonnie Floridában

<p>Földet ért Floridában pénteken a Bonnie nevű trópusi vihar - közölték amerikai meteorológusok.</p>

Bonnie központja a Nemzeti Hurrikán Központ szerint a Biscayne-öböl felett örvénylik, Florida délkeleti csücskén, Miamitól délre. A vihar nyugati-északnyugati irányba mozog 30 kilométer per órás sebességgel, és széllökései elérik a 65 kilométer per órát is.

Ha Bonnie így halad tovább, akkor a Mexikói-öböl keleti részét is eléri majd szombatra, emiatt az amerikai hatóságok a sérült BP olajkút biztosításán dolgozó hajók és emberek evakuálását rendelték el csütörtökön. A hétvégén a trópusi vihar Lousiana állam felett örvénylik majd.

Az olajszennyezés elleni küzdelem irányításával megbízott Thad Allen nyugalmazott amerikai tengernagy Bonnie közeledtével a terület elhagyására utasította a BP sérült kútján dolgozó majdnem kétezer embert. Elviszik a területről a szivárgó kutat végleg lezáró, mentesítő fúrást végző fúrótornyot, valamint az olajszennyezés feltakarítását végző járműveket is.

Allen egyúttal elismerte, hogy az evakuálások miatt több napot, más tisztségviselők szerint akár két hetet is csúszhat a szivárgó kút végleges lezárása.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!