Nagyvilág

2010.08.11. 18:46

Szlovákia nem hitelez Görögországnak

<p>Szlovákia csatlakozik az euróövezeti stabilitási paktumhoz, de a pénzügyi válságba sodródott Görögországnak nem nyújt hitelt - döntött szerdán a pozsonyi parlament.</p>

A görög hitelt a 150 fős törvényhozásban 69 képviselő ellenezte, tizenhárman - valamennyien a koalíciós Kereszténydemokrata Mozgalom tagjai - tartózkodtak a szavazáskor. Támogatta a hitelezést e kormánypárt további két tagja, egyikük azonban közölte, hogy tévedésből szavazott igennel, és éppen fordítva akart állást foglalni. A Robert Fico előző kormányfő vezette ellenzéki Smer-Szociáldemokrácia 62 fős frakciója nem vett részt a szavazáson.

A Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközhöz (EFSF) való csatlakozást 140 képviselő támogatta.

Szlovákia nem ért egyet

Ivan Mikloš, az új kormány pénzügyminisztere július derekán azzal a feltétellel írta alá Szlovákia csatlakozását a paktumhoz, hogy világos szabályok szerint kell csődeljárást folytatni az olyan államokkal szemben, amelyek felelőtlen költségvetési politikát folytatnak. Pozsony részvételének további feltétele az, hogy az európai intézményeknek igazolniuk kell: az adott ország a pénzpiacokon mindent megtett a rendes adósságfinanszírozás érdekében. Szlovákia nem ért egyet azzal, hogy a mechanizmus a jóváhagyott három év után is alkalmazható legyen.

A görög hitel kérdése az egyik fő kampánytéma volt a júniusi szlovákiai parlamenti választások előtt. A jelenlegi koalíciót alkotó akkori fő ellenzéki pártok elutasították a hitelnyújtást. Fico kormánya a paktum létrehozását támogatta, de a hitelügyben a választások után felálló új kormányra hagyta a döntést.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik