Nagyvilág

2010.09.17. 14:49

Megkapta a fülöp-szigeteki elnök a félresikerült túszdrámával kapcsolatos jelentést

<p>A Fülöp-szigeteki kormányfő pénteken megkapta a nyolc hongkongi turista halálával végződött manilai túszdráma kapcsán készített jelentést, amelyben több mint egy tucatnyi ember ellen ajánlanak vádemelést.</p>

Beningo Aquino fülöp-szigeteki elnök pénteken megkapta a több hete készülő jelentést a félresikerült túszszabadítási akcióról. Az államfő egy üzletemberekkel tartott ebéd közben elmondta, hogy már félig elolvasta azt, és még azelőtt befejezi tanulmányozását, hogy hétfőn az Egyesült Államokban utazna. A jelentés részleteit az elnöki szóvivő elmondása szerint pénteken még biztosan nem hozzák nyilvánosságra.

A jelentést készítő bizottságot vezető fülöp-szigeteki igazságügyi miniszter egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy "több mint egy tucat" rendőr, tisztségviselő és újságíró ellen ajánlották bűnvádi, vagy fegyelmi eljárás megindítását. Leila de Lima közlése szerint a jelentés megállapította, hogy az összes hongkongi turistát a túszejtő lőtte le. De Lima egy hete azt közölte: elképzelhető, hogy rendőrgolyók is eltalálhatták a túszokat.

Taktikai hibákat követtek el

Az állásából idén elbocsátott rendőrnyomozó, Rolando Mendoza augusztus 23-án ejtette túszul a 22 hongkongi turistát szállító buszt. A zsarolás miatt kirúgott rendőr nevének tisztára mosását akarta elérni. Nyolc turista meghalt, és heten megsebesültek, amikor több óra után a rendőrség egységei megrohamozták a járművet, és egy órán át próbáltak bejutni a járműbe. A rendőrség elismerte, hogy taktikai hibákat követtek el, mind a túszejtővel történt tárgyalások, mind a szabadítási akció alatt.

A fülöp-szigeteki igazságügyi miniszter elmondta, hogy a bizottság szeptember végén újra összeül, hogy megvizsgálják a túszejtő akcióban részt vett intézmények szerepét. Erre azért van szükség, hogy a jövőben nem történjenek hasonló esetek - mondta el de Lima.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!