Nagyvilág

2010.10.09. 13:55

Az ukrán konyak- és boripar tiltakozik az alkoholstop ellen

<p>A kilenc alkoholgyártó ukrán vállalatot egyesítő „nemzetközi konyak és bor egyesület” fordult bírósághoz, mert szerintük több ukrajnai város önkormányzata jogellenesen tiltotta meg az éjjeli szeszárusítást.</p>

A konyak-és borgyártók többek között az ungvári (Kárpátalja), lembergi és ivano-frankivszki bírósághoz fordultak. Kereseteikben az említett városi önkormányzatok azon rendeletei ellen tiltakoznak, miszerint este kilenc és reggel kilenc óra között betiltották a szeszes italok árusítását az üzletekben.

Az egyesület azt állítja, a rendelet ellentétes a hatályos törvényi rendelkezésekkel, melyek értelmében az önkormányzati szervek legfeljebb a tömegrendezvények idején tilthatják be a sör és más alacsony alkoholtartalmú ital árusítását. – írja a Kommerszantra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.

Az ungvári polgármesteri hivatal október 1-jén életbe lépett intézkedése értelmében 510 és 1700 hrivnya (1600–5000 forint) közötti bírságot kell fizetnie annak, aki azt megsérti az ékkeli alkoholstopra vonatkozó rendeletet.

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!