Nagyvilág

2010.10.25. 13:50

Ukrajnai választások – A magyarok kizárását követelik a nacionalisták

<p>A két ukrajnai magyar párt kizárását követeli az október 31-i helyhatósági választásokból a szélsőségesen nacionalista Szvoboda párt – adta hírül hétfőn az UA-Reporter hírportál.</p>

A Szvoboda megyei szervezete arra hivatkozik, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális SzövetségUkrajnai Magyar Párt (KMKSZ – UMP) és Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) magyar nyelvű választási plakátjaival megsértette a hatályos nyelv- és reklámtörvényt. Az ukrán nacionalisták azt állítják ugyanis, hogy a magyar pártok kizárólag magyar nyelven vagy magyar és alig kivehető ukrán szöveggel nyomtatták ki választási plakátjaikat.

A Szvoboda szerint az ukrajnai magyar pártokat ki kell zárni választási kampányból, mivel az ukrán reklámtörvény 6. cikkelye értelmében az ország területén kizárólag ukrán nyelvű reklámanyagok terjeszthetők, míg a nyelvtörvény 35. cikkelye szerint a hivatalos közlemények, plakátok, hirdetések és reklámok elsősorban ukrán nyelvűek lehetnek, s legfeljebb az ukrán szöveg mellett szerepelhet annak más nyelvű fordítása.

A szélsőséges nacionalista Szvoboda –  nevével ellentétben (magyarul: Szabadság) – elítélte azokat az ukrán pártokat is, amelyek magyar nyelvű választási plakátokkal és szórólapokkal kampányolva alacsonyítják le magukat és az ukrán nemzet egészét néhány magyar választópolgár szavazatának megszerzéséért.

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!